logo

Medische psychologie Kinderen & Jongeren



Het Elkerliek ziekenhuis heeft op locatie Helmond een afdeling Medische psychologie. De medisch specialisten uit het Elkerliek ziekenhuis kunnen naar deze afdeling verwijzen. Bij kinderen en jongeren zijn dit meestal de kinderartsen. Zowel tijdens een opname (klinisch), als ook poliklinisch kan uw kind worden verwezen naar de afdeling Medische psychologie. Er kan hierbij sprake zijn van een wachtlijst.

Waarom naar de afdeling Medisch psychologie

Kinderen en jongeren met onderstaande problemen en/of ziekten kunnen worden verwezen naar de afdeling Medische psychologie:

  • Chronisch lichamelijke ziekten, zoals diabetes mellitus, astma.
  • Aanhoudende lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en/of vermoeidheid. 
  • Problemen in de ontwikkeling van het kind, eet-, slaap- en zindelijkheidsproblemen.
  • Kinderen en jongeren met overgewicht. 

Werkwijze 

U ontvangt een uitnodiging voor een eerste afspraak bij de GZ-psycholoog. In dit eerste gesprek (60 minuten) worden de problemen uitgebreid in kaart gebracht. Er wordt geïnventariseerd waar jullie zorgen liggen en wat jullie graag anders willen zien. Vervolgens bekijken we welke vervolgstap hierbij het best passend is. Afhankelijk van de zorgen kunnen we hierbij gebruik maken van vragenlijsten of psychologisch onderzoek uitvoeren. Op basis van alle verkregen informatie wordt een voorstel gedaan voor behandeling op onze afdeling of bij een instantie buiten het ziekenhuis. 

We vinden het belangrijk beide ouders en/of verzorgers te betrekken. Sowieso is er voor aanvang van het eerste gesprek van beide ouders toestemming nodig bij kinderen onder de 16 jaar. U ontvangt hiervoor een toestemmingsverklaring bij de uitnodiging. Deze mag u ingevuld mee nemen naar het gesprek. Kinderen ouder dan 16 jaar, mogen zelf beslissen welke rol ouders spelen in de behandeling. Het streven is de omgeving op een passende wijze te betrekken. 

Behandeling 

Behandeling is over het algemeen kortdurend (4 tot 10 sessies) en gericht op het vinden van manieren om de zorgen waar jullie het meest last van hebben aan te pakken. Behandeling kan bestaan uit individuele gesprekken, gezamenlijke gesprekken met ouder(s) en kind/jongere of ouderbegeleiding, waarbij er gebruik gemaakt wordt van verschillende behandeltechnieken (o.a. EMDR, CGT en ACT). Regelmatig maken we gebruik van online behandelmodules en daarnaast zijn er ook opties om gesprekken digitaal in te plannen. 

Privacy

De resultaten van de behandeling en evt. psychologisch onderzoek worden vastgelegd in het Elektronisch Patientendossier (EPD). De gegevens zijn vertrouwelijk. Alleen de behandelend arts en de ziekenhuismedewerkers die bij uw behandeling betrokken zijn, kunnen de gegevens inzien. Voor het vastleggen van deze gegevens in het EPD hebben wij uw toestemming nodig. Aan het eind van het traject zal met u worden besproken of u toestemming geeft om de samenvatting/conclusie in het EPD te delen met de verwijzer. Daarnaast is het mogelijk om met uw toestemming een kopie naar de huisarts of andere betrokken te versturen.

Zonder uw toestemming worden de gegevens niet aan derden verstrekt. 

Uw gegevens worden tenminste 20 jaar bewaard en vallen onder het inzage-, correctie en blokkeringsrecht. Als u daar gebruik van wilt maken, kunt u daarover contact opnemen met het secretariaat. Voor overige zaken verwijzen wij naar de folder ‘Medische gegevens’.

Bereikbaarheid Locatie Helmond

De afdeling bevindt zich op de begane grond. U kunt de afdeling vinden door vanuit de centrale hal de bordjes ‘Medische psychologie’ te volgen.

Contact

Medische psychologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 67
E: med.psychologie@elkerliek.nl 


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
PSY-39635
Laatst bewerkt: 29-1-2025