U heeft een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel opgelopen door een ongeval of een klap tegen uw hoofd. Deze folder beschrijft de informatie over de mogelijke gevolgen en geeft enkele adviezen, die uw arts ook al mondeling aan u heeft meegedeeld.
Bij licht traumatisch hersenletsel worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies op. Het bewustzijnsverlies kan variëren van enkele seconden tot maximaal vijftien minuten. Als er geen bewustzijnsveranderingen bij het letsel zijn opgetreden, is er alleen sprake van hoofdletsel. De klachten die bij hoofdletsel optreden zijn vaak veel minder dan de klachten bij licht hersenletsel.
Van het ongeval en van enige tijd daarvóór kunt u zich soms niets meer herinneren. Meestal komen de herinneringen tot vlak voor het ongeval snel weer terug. Ook kan het zijn dat u zich niets meer kan herinneren van de periode ná het ontstaan van het letsel: dit is posttraumatische amnesie (PTA), die enige tijd kan aanhouden. Omdat de hersenen gedurende deze tijd geen informatie opslaan, verdwijnt de PTA achteraf meestal niet. Het heeft dan ook geen zin om te blijven zoeken naar deze herinneringen. Hoe ernstiger het traumatisch hersenletsel, hoe langer het bewustzijnsverlies en de PTA duren.
Verschijnselen eerste 24 uur
Hoewel een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel een relatief onschuldige aandoening is, komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat er tijdens de eerste 24 uur gevaarlijke complicaties optreden. Tegenwoordig is het voor artsen echter goed mogelijk om te voorspellen bij welke patiënten deze complicaties kunnen optreden. Op het moment dat u van de behandelend arts naar huis mag, kunt u er vanuit gaan dat het risico op een dergelijke complicatie vrijwel uitgesloten is.
Verschijnselen eerste dagen
Een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken. De ernst van de klachten neemt vaak spontaan af, maar een kleine groep patiënten blijft langer dan zes maanden last houden van deze klachten.
Verschijnselen waar u nog enige tijd last van kunt hebben:
In deze periode is bedrust niet nodig, maar is het wel verstandig het wat rustig aan te doen.
Om te voorkomen dat u in de komende periode meer klachten krijgt of dat uw bestaande klachten erger worden, vindt u hieronder enkele adviezen met betrekking tot specifieke activiteiten.
Eerste dagen na thuiskomst
Lange termijn
Neem in onderstaande gevallen direct contact op met uw arts:
De ernst van de klachten neemt meestal spontaan af, maar bij een kleine groep patiënten kunnen de klachten langer blijven bestaan. Mogelijke lange termijngevolgen zijn:
Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd uw huisarts en/of neuroloog te raadplegen. Er kan dan bekeken worden of (neuropsychologisch) onderzoek naar de aard van uw klachten zinvol is. Indien u voor deze of andere klachten weer een arts bezoekt, zeg dan altijd dat u licht traumatisch hoofd-/hersenletsel heeft opgelopen, zelfs als het al een paar jaar geleden is. Uw arts kan hier dan rekening mee houden.
Kijk voor meer info op www.hersenstichting.nl, www.hersenletsel.nl, www.nahzobrabant.nl of neem contact op met het Informatie- & Adviespunt Hersenletsel Zuidoost Brabant, telefoon 088 – 633 09 99 of per mail informatie@nahzobrabant.nl
Meer informatie vindt u in de Patient Journey app traumatisch hersenletsel van het Elkerliek ziekenhuis. U leest in deze app o.a. informatie over het letsel en adviezen om mogelijke klachten zelf te verminderen. Tevens vindt u informatie over mogelijkheden van behandeling, begeleiding en informatie over lotgenotencontact. U kunt de Patient Journey app van het Elkerliek ziekenhuis downloaden in de App Store of Google Play. Deze behandelapp is te gebruiken op uw telefoon én op uw tablet. Zoek in de App Store of Google Play naar: Patient Journey. Druk op het betreffende item om deze te downloaden en te installeren. Open de app, zoek Elkerliek op en selecteer daarna neurologie, traumatisch hersenletsel.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.