Kaakgewrichtsklachten zijn klachten die ontstaan als uw kaken (de kauwspieren of het kaakgewricht) niet goed functioneren. Vaak ontstaat de pijn in de kauwspieren. De medische term voor kaakgewrichtsklachten is temporomandibulaire klachten (TMD). In deze folder staan een aantal oefeningen en adviezen.
De kaakgewrichten bevinden zich aan beide zijden van het gezicht, vlak vóór het oor. De kaakgewrichten zijn goed te voelen wanneer u de wijsvingers vlak vóór de oren legt en de mond open en dicht doet. Een kaakgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop zit vast aan de onderkaak en de kom wordt gevormd door het slaapbeen. Het slaapbeen is een onderdeel van de schedel. Tussen de kop en kom bevindt zich een kraakbeenplaatje (discus), dat als een ‘stootkussen of lager’ dienst doet.
De kaakgewrichten en de spieren zorgen er voor dat de onderkaak kan bewegen. Het kraakbeenplaatje helpt om de kaak naar voren te kunnen bewegen. Hierdoor zijn alle mondbewegingen mogelijk die nodig zijn om te kunnen bijten, kauwen, slikken, praten, zoenen en fluiten. In de normale situatie staan de tanden en kiezen zo op elkaar dat de kaakgewrichten, zowel links als rechts goed in elkaar passen. Dit is belangrijk voor de rust in het gewricht en de spieren.
Klachten van de kaakgewrichten en spieren kunnen ontstaan door:
Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af en kan de mond weer zonder noemenswaardige hinder worden gebruikt. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft. Dat wil zeggen: niet te zwaar belasten, maar wel bewegen.
Ter bestrijding van de klachten wordt vaak een opbeetplaatje gemaakt. Een opbeetplaatje is een plaatje van kunsthars dat over uw tanden en kiezen wordt geplaatst (boven of onder). Dit plaatje wordt met behulp van een afdruk van uw boven- en ondergebit gemaakt. Het opbeetplaatje vermindert de belasting van de kaakspieren en het kaakgewricht. Soms is er nog een andere reden voor het geven van een opbeetplaatje, bijvoorbeeld tandenknarsen.
Wanneer uw klachten zijn ontstaan door het verkeerd bewegen en/of gebruik van de onderkaak, kan de fysiotherapeut u behandelen. Dit is een fysiotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. Er wordt u uitgelegd wat verkeerde bewegingen zijn en wat verkeerd gebruik is. Het is mogelijk om door oefeningen verkeerde mondbewegingen te veranderen. Mondbewegingen zijn, net als lopen, onbewuste bewegingen. Om deze bewust te kunnen veranderen is het belangrijk, dat u de opgegeven oefeningen meerdere malen per dag oefent, bij voorkeur voor de spiegel.
Bij veel pijn kan de fysiotherapeut proberen uw klachten te verminderen met behulp van massage en/of apparatuur.
Als u ernstige pijnklachten heeft, is het belangrijk dat u onderstaande aanwijzingen opvolgt. Uw behandelaar heeft met u besproken of deze aanwijzingen ook voor u gelden.
Doel is het verminderen van de pijnklachten en/of stijfheid van de kauwspieren in de wang. Het masseren gaat het best als u met de linkerduim de rechter kauwspier en met de rechterduim de linkerkauwspier masseert. Beweeg uw duim over de kiezen van de onderkaak totdat u niet verder naar achteren kunt. U bent dan tegen de achterkant van de onderkaak gestoten. Beweeg vervolgens de duim iets naar buiten tot u tegen de wang duwt. Om te controleren of u op de juiste plaats zit, bijt u de mond zachtjes dicht terwijl de duim tegen de binnenkant van de wang blijft duwen. Als u op de juiste plaats zit, voelt u de kauwspier aanspannen tegen uw duim. Daarna beweegt u de duim ongeveer 5 keer van boven naar beneden terwijl u tegen de kauwspier in de wang blijft duwen. Doe datzelfde daarna aan de andere kant.
Eventuele andere oefeningen worden, zo nodig, voorgedaan en met u geoefend.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van de kaakchirurgie.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.