logo

Intermitterende exotropie



Met de term intermitterende exotropie wordt wisselend scheelzien van één oog in de richting van het oor aangeduid. Het ene moment is het scheelzien wel aanwezig (manifest) en het andere moment niet zichtbaar aanwezig (latent).

Wat zijn de oorzaken van intermitterende exotropie

Intermitterende exotropie is een veel voorkomende vorm van scheelzien die meestal niet geassocieerd is met neurologische of systemische ziektes. Intermitterende exotropie kan zowel op kinderleeftijd maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Door onderstaande systemische veranderingen kan de oogstand minder makkelijk onder controle gehouden worden.

  • Vermoeidheid/stress
  • Hypotonie (verlaagde spierspanning)
  • Systemische ziekte
  • Inname alcohol/drugs
  • Medicijngebruik voornamelijk sedativum (bewustzijn verlagende geneesmiddelen)

Wat zijn de klachten/symptomen bij intermitterende exotropie

  • Vermoeidheid & hoofdpijn. Deze klachten kunnen ontstaan door een zwakke samenwerking tussen de ogen of omdat het veel inspanning kost om de ogen op één punt te richten.
  • Dubbelzien. Als één oog in de richting van het oor draait, kunnen twee beelden worden waargenomen.
  • Afsluiten van één oog. Als er dubbelzien wordt waargenomen, wordt vaak één oog dichtgeknepen of een hand voor het oog gehouden.
  • Fotofobie. Men heeft meer last van feller licht. Bij fel licht is dan ook vaker scheelzien van één oog in de richting van het oor aanwezig.

Welke behandeling is mogelijk?

Eerst zal een orthoptisch en oogheelkundig onderzoek plaatsvinden. Het is belangrijk dat de gezichtsscherpte optimaal is. Hiervoor kan het dragen van een bril of contactlenzen geadviseerd worden.

Een behandeling om de oogspieren te trainen met behulp van oogspieroefeningen wordt vaak voorgesteld. Er worden dan oefeningen meegegeven om de binnenste oogspieren te trainen, zodat het oog minder snel de neiging heeft om in de richting van het oor te draaien.

Als het scheelzien van één oog in de richting van het oor aanwezig is (manifest), kan dit cosmetisch storend zijn. Het scheelzien van één oog in de richting van het oor kan ook functioneel hinderlijk zijn. Met functioneel hinderlijk wordt bedoeld, dubbelzien of verminderde samenwerking van de ogen (dieptezien) ten gevolge van een verminderde controle om de ogen ‘recht te houden’.

Het doel van de operatie kan zijn ‘uw klachten verminderen’, ‘zorgen dat uw ogen weer gaan samenwerken’, of ‘cosmetisch rechte oogstand’ realiseren. In de folder 'scheelziensoperatie’ voor kinderen/volwassenen' vindt u meer informatie over deze operatie.

Wat is de prognose?

In de loop der jaren kan de mate van de aanwezigheid van het scheelzien toenemen. Als er cosmetisch of functioneel klachten ontstaan, kan er gekozen worden voor een scheelziensoperatie. In veel gevallen is één scheelziensoperatie voldoende om het scheelzien te corrigeren, echter is er toch soms een tweede operatie nodig.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
OOG-INT
Laatst bewerkt: 23-10-2024