logo

Inspanningsonderzoek met fietsergometrie



U wordt verwacht op de polikliniek Longgeneeskunde
op: _______________________________
datum: ___________________________
om: ___________________________ uur 
locatie Helmond

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen.

Binnenkort ondergaat u een inspanningsonderzoek. Hiermee wordt onderzocht tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en in hoeverre een zuurstoftekort of koolzuurstijging daarbij een rol speelt. Zodoende kan de oorzaak van een eventueel verminderd prestatievermogen worden vastgesteld.  

Voorbereiding

  • Vanaf twee uur voor de test mag u geen uitgebreide maaltijd gebruiken en geen zware inspanning verrichten.
  • Alle medicijnen (ook voor uw longen) kunt u gewoon doorgebruiken.
  • Draag makkelijke kleding en platte schoenen.
  • U mag geen nagellak gebruiken. Dit verstoort anders de zuurstofmeting via de vinger.
  • Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd.  

Plaats van het onderzoek

U meldt zich bij de polikliniek Longgeneeskunde, locatie Helmond. Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Longgeneeskunde’ naar de polikliniek op de begane grond.  

Het onderzoek

Voordat u gaat fietsen wordt er een korte blaastest afgenomen om de normaalwaarden te berekenen. Daarna wordt u verzocht de bovenkleding uit te doen voor het maken van een hartfilmpje (ECG). 

Onder plaatselijke verdoving wordt een slangetje (infuus) in de slagader van uw arm gebracht. Via dit infuus wordt af en toe bloed bij u afgenomen. Uit het bloed worden onder andere zuurstofgehalte, koolzuurgehalte en zuurgraad bepaald. U neemt plaats op de hometrainer. U krijgt een bloeddrukband om uw arm en een saturatiemeter (knijpertje) om uw vinger. Over uw neus en mond plaatst de longfunctieanalist een kapje. Daardoor ademt u gewone lucht in en uit om de productie van koolzuurgas en het verbruik van zuurstof te meten.  

U gaat fietsen en de belasting wordt geleidelijk aan opgevoerd. Het is belangrijk dat u zich maximaal inspant om een betrouwbare meting te verkrijgen. De eerste drie minuten fietst u onbelast in, vervolgens wordt het fietsen iedere minuut automatisch zwaarder. Het is alsof u tegen een helling op fietst die steeds steiler wordt. Probeer met dezelfde snelheid zo lang mogelijk door te blijven fietsen. Uw snelheid kunt u controleren op een metertje op de fiets. Tijdens de fietstest wordt u door de longfunctieanalist een paar keer gevraagd zo diep mogelijk in te ademen. Daarna fietst u nog ongeveer drie minuten uit (de helling weer af). 

Na afloop van het onderzoek wordt het slangetje verwijderd. U krijgt een drukverband om de arm dat twee uur moet blijven zitten. Hierna kunt u het verband zelf verwijderen. De fietstest wordt over het algemeen als vermoeiend ervaren. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten, waarvan u ongeveer 15 minuten fietst. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek zal door uw behandelend arts, bij uw volgende bezoek, worden besproken. 

Vragen, ziekte of verhindering

Heeft u vragen over het longfunctieonderzoek, of bent u door ziekte of andere reden verhinderd uw afspraak na te komen? Neem dan contact  op met de polikliniek Longgeneeskunde. 

Contact


Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
LON-44269
Laatst bewerkt: 15-8-2024