logo

Huisbezoek door een CVA verpleegkundige



Bij u of uw naaste is een beroerte vastgesteld en u bent aangemeld bij een CVA verpleegkundige. Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten van een CVA verpleegkundige en hoe u hiermee in contact kunt komen. 

Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 43.000 mensen een beroerte. De medische benaming voor een beroerte is CVA: Cerebro-Vasculair-Accident. Van die beroertes berust 80% op een infarct; 20% op een bloeding.
Als de verschijnselen van een beroerte binnen enkele uren voorbij gaan, spreekt men van een TIA: Transient Ischemic Attack. Een beroerte kan invloed hebben op verschillende aspecten van het dagelijkse leven.
Die invloed wordt vaak pas duidelijk als mensen al enige tijd thuis zijn. Voorbeelden van vragen, die kunnen ontstaan:

  • Ik ben zo moe en kan me niet concentreren;
  • Ik heb moeite om mijn dagelijkse bezigheden weer op te pakken;
  • Ik heb het gevoel dat ik mijn partner te veel belast;
  • Ik ken mezelf niet meer terug;
  • Mijn partner heeft steun nodig, bij wie kan ik daarvoor terecht;
  • Hoe kom ik in contact met lotgenoten;
  • Ik vind het moeilijk om nieuwe leefregels in te passen in mijn dagelijks leven.

Maar ook op praktisch terrein kunnen vragen ontstaan, bijvoorbeeld over parkeervergunningen of hulpmiddelen. Mensen met een beroerte en hun naasten hebben vaak behoefte aan meer informatie en begeleiding. Een
CVA verpleegkundige kan deze informatie en begeleiding geven.

Wat doet een CVA verpleegkundige?

Een CVA verpleegkundige begeleidt mensen met een beroerte en hun naasten, die thuis verblijven. De verpleegkundige houdt rekening met de behoeften van de cliënt en diens naasten. Zij weet de weg in ‘zorgland’ en kan de benodigde zorg en ondersteuning efficiënt regelen. Zij zijn ook op de hoogte van regionale activiteiten zoals lotgenotencontact, sociale en sportieve activiteiten.

Werkwijze wijkverpleegkundige CVA

Nadat u bent aangemeld bij een CVA verpleegkundige vindt bij u thuis een kennismakingsgesprek plaats. De CVA verpleegkundige maakt hiervoor een afspraak met u. In dit gesprek wordt uitgelegd wat de CVA verpleegkundige voor u kan betekenen. Daarnaast wordt uw situatie geïnventariseerd, zodat persoonlijke begeleiding en ondersteuning kan worden geboden. In overleg met u worden afspraken gemaakt over het vervolgtraject. De verpleegkundige kan, indien nodig, ook andere hulpverleners inschakelen, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, de thuiszorg of dagbehandeling. Dit gebeurt in overleg met u en in afstemming met uw huisarts. Aanmelding bij een CVA verpleegkundige vindt plaats na ontslag uit een instelling. Maar ook als het CVA van langere tijd geleden is, kunnen opnieuw vragen ontstaan. Ook dan kan, via de huisarts, een beroep worden gedaan op een CVA verpleegkundige.

Contact 

De CVA verpleegkundigen zijn binnen twee organisaties werkzaam: de Zorgboog en Savant Zorg. U bepaalt zelf naar welke organisatie uw voorkeur uitgaat. Om in contact te komen met een CVA verpleegkundige kunt u bellen met een van onderstaande organisaties. Op basis van uw vraag wordt, in overleg met de huisarts, een vervolgtraject bepaald.

De Zorgboog
Tel.: 0900 - 899 86 36

Savant Zorg
Tel. 0492 - 572 000


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
NEU-HUIS
Laatst bewerkt: 23-7-2024