logo

Huidexcisie



Binnenkort hebt u een afspraak met  uw dermatoloog om op de polikliniek een huidafwijking bij u te laten verwijderen. Dit wordt ook wel een huidexcisie genoemd. In deze folder vertellen we u daar meer over. 

De voorbereiding 

  • Voor deze ingreep kunt u gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kunt u deze gewoon doorslikken tenzij uw dermatoloog anders aangeeft.
  • Indien u een pacemaker of ICD (hartkastje) heeft, adviseren wij u dit voorafgaand aan de ingreep te melden aan het behandelteam. Dit geldt ook voor eventuele allergieën.
  • Als u een ingreep in het gezicht heeft, dan mag u op de dag van de ingreep geen make-up gebruiken.
  • Gebruik op de dag van de operatie ook geen bodylotion.
  • Draag bij voorkeur geen sieraden.
  • Wij adviseren u om ruime kleding te dragen in het geval van een excisie aan armen of benen, zodat uw kleding over het verband heen past. Bij een excisie in het gelaat of op de hoofdhuid kan er een (dik) drukverband worden aangelegd voor de eerste dagen. Dit kan hinderlijk zijn bij het dragen van uw bril.
  • Meteen na de ingreep zelf rijden wordt afgeraden. Neem iemand mee als u met de auto terug wilt (als u een ongeval krijgt, bent u mogelijk niet verzekerd).
  • De hechtingen moeten 1 à 2 weken na de ingreep worden verwijderd. Wij willen vragen hier rekening mee te houden in de planning van de ingreep, in relatie tot  eventuele vakantieplannen. 

De behandeling 

De behandeling duurt meestal 20 tot 30 minuten. De operateur tekent de plek op uw huid af. Hieromheen wordt over het algemeen een ovaaltje afgetekend, omdat dit ervoor zorgt dat de huid nadien in een rechte lijn gesloten kan worden. Ook moet er vaak een marge worden aangehouden bij het verwijderen van een verdachte moedervlek of bij huidkanker. Hierdoor wordt het litteken wat langer dan u wellicht verwacht. Na het aftekenen wordt het huidgebied gedesinfecteerd en verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt, wordt getest of het gehele gebied goed verdoofd is. U blijft aanraking van de huid voelen, maar  u voelt geen scherpe pijn meer. Vervolgens wordt de huidafwijking weggesneden. Soms treedt tijdens een ingreep een kleine bloeding op. Dit wordt verholpen door de betreffende bloedvaatjes dicht te branden. Hiervoor wordt u aangesloten op een zogenaamd coagulatieapparaat met behulp van een handvatelektrode of plakker op de huid. Vervolgens wordt de huid gesloten met hechtingen. Hiervoor gebruiken we oplosbare en/of onoplosbare hechtingen. De onoplosbare hechtingen worden later verwijderd. Meestal komen er hechtstrips (steristrips) over de hechtingen, gevolgd door een pleister en een drukverband. Hierna mag u direct naar huis.  

Na de behandeling 

  • Houdt het (druk)verband tenminste 48 uur droog voor een goede wondgenezing. Daarna mag het (druk)verband verwijderd worden en mag u kort douchen. Droog de huid rondom de wond wel voorzichtig af.
  • De hechtpleisters (bruine lange strips) laat u zitten, deze worden verwijderd wanneer de hechtingen eruit gaan. Als de hechtpleisters er eerder vanaf vallen dan is dit niet erg.
  • Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna zolang er hechtingen in de wond zitten.
  • Afhankelijk van de grootte en de plaats van de wond wordt u geadviseerd het gedurende een aantal dagen tot weken rustiger aan te doen: niet te zwaar tillen, sporten en dergelijke.
  • Meestal zult u weinig tot geen pijn voelen na de operatie. Bij pijn kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken (tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram).
  • Na een operatie aan de huid zal altijd een litteken ontstaan.
  • Hoewel iedere operatie uiteraard zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er een zeer kleine kans op zenuwletsel, een nabloeding of een wondinfectie. 

Het onderzoek 

Het stukje weefsel dat is weggesneden, wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Daarbij wordt ook onderzocht of de huidafwijking volledig verwijderd is.   

De controle 

U hoort van de arts wanneer u terug moet komen om de hechtingen te verwijderen. Het kan ook zijn dat er een afspraak gemaakt wordt voor een tussentijdse wondcontrole of verbandwissel op de polikliniek Dermatologie. Tevens wordt er een telefonische afspraak ingepland met de dermatoloog voor de uitslag.

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de ingreep, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie. U kunt uw vragen ook stellen aan uw dermatoloog. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag, van 08.00 – 17.00 uur, telefoonnummer: 0492-59 59 58.

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DER-51858
Laatst bewerkt: 22-10-2024