Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. In Nederland heeft ongeveer 15% tot 20% van de bevolking last van deze allergie voor stuifmeelkorrels (pollen) van grassen, planten of bomen.
De klachten van hooikoorts ontstaan wanneer stuifmeel via de slijmvliezen van ogen, neus, luchtwegen het lichaam binnendringt. In het lichaam ontstaat hiertegen een allergische reactie van het afweersysteem. Hierbij komt histamine vrij dat verantwoordelijk is voor klachten zoals:
Ondanks de naamgeving hooikoorts is er geen sprake van koorts.
Omdat de klachten minder worden naarmate men minder stuifmeelkorrels inademt, is het raadzaam om contact hiermee zoeveel mogelijk te vermijden. Voorbeelden van maatregelen die u zelf kunt nemen zijn:
De hoeveelheden en soorten stuifmeelkorrels die in de buitenlucht aanwezig zijn veranderen de hele tijd. Om te weten welke stuifmeelkorrels in de lucht aanwezig zijn, telt het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het Elkerliek ziekenhuis wekelijks de hoeveelheid stuifmeelkorrels in luchtmonsters. Deze luchtmonsters worden verkregen met behulp van een soort van stofzuiger (pollenvanger) die op het dak van het Elkerliek ziekenhuis staat.
De aanwezige stuifmeelkorrels geven een beeld van de start en het einde van de bloei van bepaalde planten en bomen. De gegevens worden ook gebruikt voor het opstellen van een hooikoortsweerbericht. Dit weerbericht is een dagelijkse kaart van Nederland waarin staat aangegeven wat de pollenverwachting van die dag is.
Het hooikoortsweerbericht is een service van www.pollennieuws.nl.
Meer informatie vindt u op onze website www.elkerliek.nl/hooikoorts.
Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met het Algemeen Klinisch Laboratorium via
e-mail: pollen@elkerliek.nl.
T: 0492- 59 59 72
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.