U wordt verwacht op: ________________________________________
datum: _____________________________________
om: ____________________________________ uur
locatie: ____________________________________
Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen?
Een hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij gekeken wordt naar de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien, de kransslagaders. Voor dit onderzoek wordt u op de dag van het onderzoek opgenomen.
Neemt u op de dag van opname een overzicht mee van al uw medicatie. Een recente uitdraai kunt u ophalen bij uw apotheek. U mag uw medicijnen, met uitzondering van bepaalde bloedverdunners en plastabletten, innemen zoals u gewend bent.
Bloedverdunners
Plastabletten
U mag de ochtendtablet pas innemen na het onderzoek.
U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen.
Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek en of het onderzoek via de arm of via de lies wordt uitgevoerd mag u enige tijd na het onderzoek naar huis of moet u blijven. Het is daarom verstandig om onderstaande zaken mee te brengen:
Zoals met u besproken, kan bij een verminderde nierfunctie het contrastmiddel schadelijk zijn. Om de kans hierop zoveel mogelijk te verkleinen wordt u op de dag van de hartkatheterisatie eerder opgenomen en met extra vocht voorbehandeld. Het kan soms voorkomen dat de behandeling in overleg met uw cardioloog anders zal verlopen dan hier beschreven.
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.
U meldt zich bij de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. U krijgt daar te horen op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. Meldt u zich vervolgens aan de balie van de verpleegafdeling.
Bij gebruik van bloedverdunnende middelen, die u een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek niet heeft ingenomen (zie ‘voorbereiding thuis’), zal ter controle bloed worden afgenomen.
Er wordt ter voorbereiding een infuus aangesloten. Gedurende de periode van één uur voor het onderzoek tot en met zes uur na het onderzoek krijgt u via dit infuus extra vocht toegediend omdat tijdens de hartkatheterisatie contrastvloeistof wordt gebruikt wat niet goed is voor uw nierfunctie.
Voor het onderzoek wordt u met bed of rolstoel naar de katheterisatiekamer gebracht. De hartfunctielaborant(e) zal u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen. Rondom ziet u röntgen- en registratieapparatuur. De huid van de arm of de lies wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt met behulp van een naald het bloedvat, dat onder de huid loopt, aangeprikt. U voelt daar weinig of niets van. Via de naald wordt dan een dun slangetje (katheter) opgeschoven naar het hart. Omdat uw hart en bloedvaten van binnen gevoelloos zijn, voelt u geen pijn. Mocht u wel pijn voelen, zeg dit dan meteen.
Tijdens het inspuiten van contrastvloeistof worden er opnames gemaakt van de kransslagaders. Daarmee kunnen eventuele vernauwingen gezien en beoordeeld worden. Tijdens het onderzoek kan de cardioloog u vragen om diep in te ademen en uw adem vast te houden of om te hoesten.
Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof in de kransslagaders kunt u pijn op de borst krijgen. U moet dit direct melden. We geven u zo nodig een tabletje Isordil of Nitrospray onder de tong, waarna de klachten normaal gesproken weer verdwijnen.
Nadat de katheter uit het lichaam is verwijderd, wordt er een drukverband aangelegd om een bloeding te voorkomen. Hierna is het onderzoek beëindigd en wordt u terug naar de afdeling gebracht.
Het onderzoek duurt 30-60 minuten.
Op de afdeling wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten. Door minstens een liter te drinken, helpt u uw lichaam om de contrastvloeistof zo snel mogelijk het lichaam te verlaten via de urine.
Ook na het onderzoek krijgt u extra vocht toegediend via het infuus. Indien het nodig is dat er langer dan zes uur na het onderzoek extra vocht toegediend moet worden, kan het zijn dat u hierdoor een nacht in het ziekenhuis moet blijven.
Houdt u er rekening mee dat u niet zelf kunt autorijden.
Op de derde dag na de hartkatheterisatie moet u bloed laten prikken. De laboratoriumbon krijgt u mee van de verpleger/verpleegkundige.
Een voorlopige uitslag krijgt u van de cardioloog na het onderzoek. De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw volgend polikliniekbezoek.
Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Opname en planning. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 62.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22
T: 0492 – 59 59 65
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.