logo

Hartkatheterisatie



U wordt verwacht op: ________________________________________
datum: _____________________________________
om: ____________________________________ uur
locatie: ____________________________________

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen?

Een hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij gekeken wordt naar de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien, de kransslagaders. Voor dit onderzoek wordt u op de dag van het onderzoek opgenomen.   

Voorbereiding thuis

U mag uw medicijnen, met uitzondering van bepaalde bloedverdunners en plastabletten, innemen zoals u gewend bent. 

Neemt u op de dag van opname een overzicht mee van al uw medicatie. Een recente uitdraai kunt u ophalen bij uw apotheek.           

Bloedverdunners

  • ascal/carbasalaatcalcium, acetosal, aspirine, plavix/ clopidogrel, prasugrel/efient en ticagrelor/brilique moet men in blijven nemen.
  • Het gebruik van de volgende bloedverdunnende middelen (antistolling) zal tijdelijk gestaakt moeten worden:
    • marcoumar/fenoprocoumon, wordt gestopt volgens het advies van de trombosedienst, dat zal ongeveer vijf dagen voor de ingreep zijn. Streefwaarde INR < 2
    • sintrommitis/acenocoumarol, 48 uur voor de ingreep niet meer innemen.
    • dabigatran/pradaxa, rivaroxaban/xarelto, apixaban/eliquis en edoxaban/lixiana, 48 uur voor de ingreep niet meer innemen.

Plastabletten
U mag de ochtendtablet pas innemen na het onderzoek. 

U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. 

Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek en of het onderzoek via de arm of via de lies wordt uitgevoerd mag u enige tijd na het onderzoek naar huis of moet u blijven. Het is daarom verstandig om onderstaande zaken mee te brengen:

  • de medicijnen die u gebruikt;
  • uw toiletbenodigdheden;
  • eventueel uw ochtendjas en eigen lectuur. 

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.

Vergeet bij uw komst naar het ziekenhuis uw medicijnen niet in te nemen. 

In het ziekenhuis

U meldt zich bij de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. U krijgt daar te horen op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. Meldt u zich vervolgens aan de balie van de verpleegafdeling. 

Voorbereiding van het onderzoek

Bij gebruik van bloedverdunnende middelen, die u een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek niet heeft ingenomen (zie ‘voorbereiding thuis’), zal ter controle bloed worden afgenomen. Voor het onderzoek wordt u met bed of rolstoel naar de katheterisatiekamer gebracht. De hartfunctielaborant(e) zal u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen. Rondom ziet u röntgen- en registratieapparatuur. De huid van de arm of de lies wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt met behulp van een naald het bloedvat, dat onder de huid loopt, aangeprikt. U voelt daar weinig of niets van. Via de naald wordt dan een dun slangetje (katheter) opgeschoven naar het hart. Omdat uw hart en bloedvaten van binnen gevoelloos zijn voelt u geen pijn. Mocht u wel pijn voelen, zeg dit dan meteen. 

Het onderzoek

Tijdens het inspuiten van contrastvloeistof worden er opnames gemaakt van de kransslagaders. Daarmee kunnen eventuele vernauwingen gezien en beoordeeld worden. Tijdens het onderzoek kan de cardioloog u vragen om diep in te ademen en uw adem vast te houden of om te hoesten. 

Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof in de kransslagaders kunt u pijn op de borst krijgen. U moet dit direct melden. We geven u zo nodig een tabletje Isordil of Nitrospray onder de tong, waarna de klachten normaal weer verdwijnen.                

Nadat de katheter uit het lichaam is verwijderd, wordt er een drukverband aangelegd om een bloeding te voorkomen. Hierna is het onderzoek beëindigd en wordt u terug naar de afdeling gebracht. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 30-60 minuten. 

Na het onderzoek

Op de afdeling wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten. Door minstens een liter te drinken, helpt u uw lichaam om de contrastvloeistof zo snel mogelijk het lichaam te verlaten via de urine. 

Naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf kunt autorijden. 

  • Wanneer het onderzoek via de pols is uitgevoerd heeft u geen verplichte bedrust. U mag dezelfde dag nog naar huis, meestal twee uur na het onderzoek.
  • Wanneer het onderzoek via de lies is uitgevoerd moet u het eerste uur plat in bed blijven liggen. Daarna heeft u nog drie uur verplichte bedrust, waarbij u in een hoek van 30º mag liggen. Het aangeprikte been moet u gestrekt houden. De volgende ochtend na het ontbijt wordt het drukverband verwijderd. Als er zich geen complicaties hebben voorgedaan, mag u daarna naar huis. U hoeft geen nachtje te blijven wanneer de katheterisatie via de lies al vroeg in de ochtend heeft plaatsgevonden en er geen complicaties zijn opgetreden. U mag dan aan het einde van de dag naar huis. De verpleger/verpleegkundige zal u vertellen wanneer het drukverband verwijderd kan worden.                

Wondverzorging
Tijdens de hartkatheterisatie is een slagader aangeprikt, de insteekopening is afgedrukt met een drukverband. Het drukverband om uw pols mag na zes uur verwijderd worden. Soms heeft de verpleegkundige in het ziekenhuis het drukverband al verwijderd en een pleister op de insteekopening gedaan. Deze mag u er de volgende ochtend zelf afhalen. Is een pleister vochtig? Vervang deze dan door een nieuwe, droge pleister. Door een vochtige pleister kan infectie van het wondje optreden.

Omdat de slagader is aangeprikt kan er een hematoom, een blauwe plek, ontstaan. Daarnaast kan de plek pijnlijk zijn. Hiervoor mag u gerust paracetamol nemen.  

Autorijden/fietsen
Geadviseerd wordt om de eerste 48 uur (twee dagen) niet zelf auto te rijden of te fietsen. Tijdens het autorijden of fietsen komt er veel druk op de pols of lies met het risico op een nabloeding. 

Lichamelijke activiteit
Vanaf de eerste 48 uur na de katheterisatie via de pols mag u niet duwen, tillen of trekken. U mag de arm 24 uur niet gebruiken. Bent u gekatheteriseerd via de lies, dan mag u 48 uur niet tillen, persen bij de toiletgang en moet u rustig traplopen.

Voor een goede genezing van het wondje is het belangrijk dat u niet te veel druk op de slagader uitoefent. Na twee dagen mag u uw activiteiten weer rustig aan hervatten. Bouw dit geleidelijk aan op. 

Baden en douchen
Vanaf een dag na het onderzoek mag u weer kortdurend douchen; niet langer dan 5 minuten. De eerste vier dagen na het onderzoek mag u niet in bad. Naar de sauna of zwemmen mag na een week weer. Dit heeft te maken met de hygiëne. 

Sporten
Na een week kunt u het sporten hervatten.

Wanneer moet u een arts waarschuwen?

Eenmaal thuis kan de lies of de pols dik en/of blauw zijn. De blauwe plek kan zich uitbreiden. Dit is niets om ongerust over te zijn. Neem contact op met het ziekenhuis of de huisarts bij:

  • pijn op de borst;
  • koorts (38°C of hoger);
  • huiduitslag;
  • als de plek waar geprikt is gaat bloeden (een klein beetje nadruppelen is niet erg);
  • de lies of pols erg pijnlijk, gezwollen, rood en/of warm is;
  • een gevoelloos of pijnlijk been;
  • een dikke of pijnlijke onderarm;
  • een gevoelloze hand of als die veel kouder is dan de andere hand. 

Neem bij twijfel altijd contact op met de Eerste Hart Hulp: 0492 - 59 56 68. 

Uitslag

Een voorlopige uitslag krijgt u van de cardioloog na het onderzoek. De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw volgend polikliniekbezoek. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling opname en planning. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

Contact

Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22

Afdeling Opname en planning

T: 0492 – 59 59 65


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12439
Laatst bewerkt: 25-6-2024