logo

Fibroom van het mondslijmvlies



Een fibroom van het mondslijmvlies is een goedaardig gezwel en bestaat uit bindweefsel. De afwijking komt vooral voor op het wangslijmvlies, de tongpunt en de lippen. Een fibroom is meestal niet pijnlijk en ziet er uit als een gesteeld zwellinkje van het slijmvlies. De kleur lijkt meestal op die van het omgevende, normale slijmvlies. De grootte kan varieren van enkele millimeters tot enkele centimeters.   

Hoe ontstaat een fibroom

Een fibroom is bijna altijd het gevolg van het herhaaldelijk bijten op het wangslijmvlies, de tong of de lippen. Soms is een fibroom jarenlang aanwezig voordat het wordt opgemerkt. De afwijking kan pijnlijk zijn wanneer er regelmatig op wordt gebeten. 

Hoe wordt de diagnose gesteld

Meestal is het stellen van de diagnose door de tandarts of de arts niet moeilijk en kan in veel gevallen met het blote oog worden uitgevoerd. Er is daarom meestal geen nader onderzoek vereist.  

De behandeling 

Hoewel een fibroom een onschuldige afwijking is, is het raadzaam het advies van een tandarts of een arts in te winnen ten aanzien van het al of niet laten weghalen. Een fibroom kan eenvoudige onder plaatselijke verdoving worden weggehaald. Het fibroom wordt verdoofd met een  prikje en verwijderd. Meestal wordt het wondje met een oplosbare hechting weer gesloten. Meestal kan op basis van het klinisch beeld al worden beoordeeld dat het een onschuldige afwijking is. Bij twijfel wordt het verwijderde fibroom opgestuurd voor onderzoek.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KAA-FIBROOM
Laatst bewerkt: 26-6-2024