logo

Fibromyalgie



Inleiding

In deze folder leest u meer over Fibromyalgie. De informatie in de folder is algemeen van aard.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Het is een aandoening waarbij u last heeft van chronische pijn. Vaak gaat deze pijn gepaard met stijfheid, vermoeidheid en slaapstoornissen. Uw klachten kunnen erg wisselen. Bij mensen met fibromyalgie worden geen afwijkingen gevonden in de spieren of het bindweefsel. De oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend.

Welke klachten kunt u hebben?

  • Pijn: vaak in de rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant heupen of aan de binnenkant van de knie. Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar de aanhechting van pezen aan gewrichten zit.
  • Stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook vaak stijf na een tijd te hebben gezeten of gestaan.
  • Lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid.
  • Krachtverlies in de spieren: hierdoor meer moeite met bepaalde handelingen, bijvoorbeeld met tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan.
  • Tintelingen in armen of benen.
  • Branderig of verminderd gevoel in de huid.
  • (Chronische) hoofdpijn.
  • Darmkrampen, buikpijn.
  • Opgezette vingers.
  • Slaapproblemen: 's nachts vaak pijn en daardoor wakker. Slechter slapen door 'de knop niet kunnen omzetten', geestelijk niet of moeilijk tot rust komen, piekeren of onrustig dromen.
  • Stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn angsten, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite hebben om beslissingen te nemen. 

Hoe verloopt fibromyalgie?

Hoe fibromyalgie bij u verloopt is niet te voorspellen. Misschien verminderen uw klachten na een poos maar helemaal verdwijnen doen ze nooit. Belangrijk is te weten dat fibromyalgie niet leidt tot beschadigingen van uw spieren of gewrichten. 

Wat kan ik zelf doen?

Blijf (intensief) bewegen. Iedere dag minimaal 30 minuten.

  • Bewegen binnen je fysieke grenzen.
  • Wissel bewegen af met rust.
  • Regelmatig leven.
  • Voldoende slaap.
  • Ontdek methodes om te kunnen ontspannen, zoals bijvoorbeeld yoga.

Wat kan de dokter of de verpleegkundig specialist doen?

  • Medicijnen
    Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Je arts schrijft je soms wel medicijnen voor tegen je klachten. Medicijnen zijn bedoeld om de vicieuze cirkel te doorbreken die kan ontstaan bij pijn of slecht slaappatroon. Iemand met langdurige pijn zal minder activiteiten ondernemen. Hierdoor vermindert zijn conditie en ontstaan meer klachten bij gewone bezigheden. Ongerustheid over de pijn verhoogt de spierspanning. Dit veroorzaakt weer pijn. Door de pijn tijdelijk met een medicijn te verminderen kan deze cirkel doorbroken worden. Het merendeel van de mensen met fibromyalgie heeft geen baat bij het langdurig gebruik van medicijnen.

  • Ergotherapie
    Een ergotherapeut kan adviseren hoe je allerlei dagelijkse levensverrichtingen eenvoudiger kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden doen, persoonlijke verzorging en eten koken. In sommige gevallen zijn hulpmiddelen nodig. Hierover kan de ergotherapeut ook adviseren.

  • Psychotherapie
    Bij fibromyalgie liggen de psychische klachten vooral op het gebied van angst en depressies. Psychotherapie kan mensen helpen een manier te vinden om onverwerkte problemen te onderkennen en te verwerken. Bovendien kan het een handreiking bieden bij het zoeken naar een manier om te leven met functiebeperkingen en/of pijnklachten.

  • Psychische hulp
    Mensen met fibromyalgie hebben soms last van psychische problemen. Zij voelen zich depressief en hebben een lage zelfwaardering. Ook komt het voor dat zij zich schuldig voelen tegenover hun partner, kinderen of werkgever, omdat ze lichamelijk niet meer alles kunnen. Professionele hulp kan nodig zijn om zelfacceptatie en een positief zelfbeeld op te bouwen.

  • Mensendieck- en Cesar oefentherapie
    De oefentherapeut stippelt een behandeling uit bij klachten, die past bij de dagelijkse activiteiten. De therapeut analyseert het bewegingspatroon en geeft oefeningen en adviezen voor een optimale belasting van spieren en gewrichten. Daarmee verbetert de houding.

Alternatieve geneeswijzen en voeding

Tot op heden bestaat geen wetenschappelijk bewijs waarin wordt aangetoond dat alternatieve geneeswijzen of aanpassingen in voeding (diëten) helpen tegen fibromyalgie. Wel kan het soms helpen om klachten te verlichten. Overleg altijd met uw specialist, huisarts of reumaverpleegkundige voordat u met alternatieve geneesmiddelen of een dieet wil gaan starten.

Belangrijk

Na het consult met de dokter of verpleegkundig specialist, waarin voorlichting en informatie gegeven wordt over Fibromyalgie, wordt de zorg overgedragen aan uw huisarts. Op het moment dat er na twee behandelingen onvoldoende resultaat is bereikt, dan valt een verwijzing naar revalidatietraject te overwegen. Uw huisarts zal u verder helpen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende websites:

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Reumatologie.

Contact


Polikliniek Reumatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 63
E: polireumahelmond@elkerliek.nl

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 24


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
REU-50635
Laatst bewerkt: 31-10-2023