logo

FAG (Fluorescentie angiografie)



Netvliesfotografie

Uw oogarts wil laten onderzoeken hoe uw netvlies (de lichtgevoelige laag achterin uw oog) er uit ziet. Door het toedienen van kleurstof is het mogelijk uw netvlies te fotograferen. Aan de hand van deze foto’s kan de oogarts zien of er zich een afwijking bevindt. Of hij wil bij een gevonden afwijking preciezer weten wat er aan de hand is.

Voorbereiding thuis

Het is verstandig vooraf vervoer naar huis te regelen. Door het onderzoek ziet u gedurende enkele uren wat minder, dit betekent dat u niet met eigen vervoer naar huis kunt rijden omdat u een aantal uren slechter ziet. 

De voorbereiding en het onderzoek duren samen ruim 1½ uur. Zorg voor niet knellende kleding om de armen omdat via een bloedvat in de arm de kleurstof wordt toegediend. U mag gewoon eten. Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Oogartsen’ naar de polikliniek op de begane grond. Meld u zich bij de balie. 

De voorbereiding op het onderzoek

U wordt door de assistente in beide ogen gedruppeld. Dit is nodig om uw pupillen te vergroten. Dit druppelen wordt twee tot drie keer herhaald met tussenpozen van tien minuten.  

Het onderzoek

U wordt door de technisch oogheelkundig assistent (TOA) binnen geroepen en neemt achter een speciale camera plaats. Met behulp van deze camera wordt uw netvlies in uw ogen bekeken. Ook worden vast enkele foto’s gemaakt. Daarna wordt een oranje vloeistof in een bloedvat van de arm gespoten. Via de bloedbaan komt deze vloeistof binnen enkele seconden in het oog. De bloedvaten van het netvlies worden nu zichtbaar. De technisch oogheelkundig assistent maakt nu ruim 35 foto’s van het netvlies. Na ongeveer tien minuten is het onderzoek afgelopen. 

Het onderzoek is niet pijnlijk. 

Misselijk

Een enkele keer komt het voor dat men misselijk wordt na het toedienen van de kleurstof. 

Weer thuis

Het duurt één tot twee dagen voordat de kleurstof met de urine is uitgescheiden. De urine heeft een felle kleur. Ook kan uw gezicht wat geel-oranje opkleuren. Vermijd na de deze behandeling de zon en zonnebank. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Oogheelkunde via de BeterDichtbij-app of telefonisch via 0492 - 59 59 52.

.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12

Secretariaat Oogheelkunde

T: 0492 – 59 58 58
E: oogartsen@elkerliek.nl 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-12444
Laatst bewerkt: 12-11-2024