Na de diagnose kanker en de behandeling hiervan kunnen er problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Hierbij kunt u denken aan het ervaren onder meer pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit en cognitieve problemen. Ergotherapie kan, in elke fase van de ziekte, voor u en hun naasten veel betekenen. De behandeling wordt in het Elkerliek maar ook door collega’s in de regio uitgevoerd. Zij werken nauw met elkaar samen. In deze folder krijgt u meer uitleg over de ergotherapie.
Kanker tast de kwaliteit van leven aan. Een belangrijk doel van ergotherapie is om die kwaliteit weer te verbeteren en het leven van u zo aangenaam mogelijk te maken. Samen met de ergotherapeut werkt u aan persoonlijk gekozen doelen (bijvoorbeeld door vermoeidheidsklachten niet meer toekomen aan bezigheden/hobby’s waar u plezier aan beleeft). Wanneer u activiteiten kan uitvoeren en het doel is behaald, heeft dit een positief effect op het welbevinden. Ook begeleidt de ergotherapeut u bijvoorbeeld in het opbouwen van de conditie en bij het hervatten van werk.
De ergotherapeut kan in alle stadia van de ziekte deel uitmaken van de zorg. In bepaalde situaties zijn concrete oplossingen mogelijk, op andere momenten gaat het vooral om het draaglijker maken van de ziekte.
Verwijzen naar een ergotherapeut is zinvol als u beperkingen of problemen ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten op het gebied van:
Ook als de omgeving (mantelzorg of thuiszorg) problemen ervaart bij het begeleiden of verzorgen van een kankerpatiënt kan ergotherapie ingeschakeld worden. Diagnostiek, behandeling en begeleiding vindt plaats in het ziekenhuis en zo nodig in de eigen leefomgeving (bijvoorbeeld thuis of op het werk).
De ergotherapeut richt zich op de aanpak van lichamelijke, cognitieve en emotionele effecten van de behandeling van kanker. Dit gebeurt in de vorm van een luisterend oor, advies, behandeling, coaching en voorlichting. Specifieke aandachtsgebieden zijn:
De ergotherapeut inventariseert samen met u en partner/mantelzorger:
De ergotherapie is erop gericht dat u zo zelfstandig, comfortabel en tevreden mogelijk de dag door kan komen.
Om vermoeidheidsproblematiek aan te pakken, gebruikt een ergotherapeut vaak tijdschrijflijsten om zo de patiënt zelf inzicht te geven en te evalueren.
De Activiteitenweger is een methode die ontwikkeld is voor het hanteren van belastbaarheid. Het is een hulpmiddel voor het plannen van activiteiten binnen de grenzen van de hoeveelheid energie die een persoon heeft. De Activiteitenweger zet de patiënt aan tot het maken van keuzes en stimuleert daarmee een actieve houding om een blijvende gedragsverandering te realiseren.
Doelen van energie management:
Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Per kalenderjaar is er een vergoeding van 10 uur ergotherapie. Bij sommige aanvullende verzekeringen zijn dat meer uren. Ook zijn er aanvullende verzekeringen die, op de polis van de cliënt, extra uren vergoeden voor het ondersteunen van mantelzorgers. Heeft u vragen over vergoedingen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.