logo

Ergotherapie bij SI-behandeling



Deze folder geeft uitleg over de sensorische integratie behandeling die uw ergotherapeut samen met u wil gaan starten. 

Sensorische integratie 

Sensorische integratie is een proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. De prikkels worden waargenomen door de zintuigen en doorgestuurd naar de hersenen. U kunt hierbij denken aan: zien, horen, tasten, evenwicht en signalen vanuit de spieren. De zintuigen werken 24 uur per dag. We zijn ons hiervan niet bewust totdat we iets meemaken, wat we ongewoon vinden. Hierbij kunt u denken aan:

  • Als de klok stopt met tikken, hoort u dat.
  • In het donker weet u het lichtknopje thuis meteen te vinden, terwijl u in een hotel op de tast moet zoeken.

Verstoring van de sensorische integratie

Een verstoring in het proces van de sensorische integratie uit zich per persoon verschillend. Het is afhankelijk van welke prikkels niet goed worden verwerkt. De verwerking van de prikkels noemen we registratie. Er kan sprake zijn van onderregistratie en overregistratie. Bij onderregistratie heeft iemand meer prikkels van hetzelfde nodig om ze op te merken. Bij overregistratie worden normale prikkels als te sterk ervaren.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen kunnen per persoon verschillend zijn, bijvoorbeeld: 

  • Het vaker stoten, omdat de eigen positie in de ruimte minder goed gevoeld wordt.
  • Een licht misselijk gevoel, de hele dag door, bijvoorbeeld door versterkt waarnemen van geuren. Dit kan ook veroorzaakt worden door het overmatig waarnemen van prikkels afkomstig uit het evenwichtsorgaan.
  • Verstoorde visuele waarneming. Hierdoor struikelt iemand vaker of wordt duizelig bij het zien van beweging.
  • Overregistratie van gehoorprikkels, waardoor het moeilijk is aan groepsgesprekken deel te nemen.
  • Verhoogde spierspanning. Dit kost meer energie en iemand voelt zicht constant moe. Er is meer aandacht voor het handelen vereist en dit gaat ten koste van de aandacht en de concentratie en daardoor ook van de geheugenfuncties.

Voor iedereen geldt dat de verstoring gevolgen heeft voor vrijwel alle activiteiten bij zelfverzorging, verplaatsen, huishouden, werk en sociale contacten.

Voor wie?

Deze behandeling is vooral bedoeld voor volwassenen met Whiplash Asociated Disorder (WAD) en/of CANS (Complaints of Arm, Neck and or Shoulder maar is ook toepasbaar bij andere ziektebeelden.

Doel van behandeling 

U krijgt inzicht in de principes van sensorische integratie. U leert technieken en strategieën toepassen bij uw dagelijkse activiteiten, waardoor u deze beter kunt uitvoeren.

Wat kunt u van de behandeling verwachten? 

  • U leert de principes van sensorische integratie, waardoor u inzicht krijgt in de oorzaken van uw klachten.
  • U leert beter om te gaan met de gevolgen van de verstoring in het proces van sensorische integratie, waardoor u minder beperkingen ervaart in het dagelijkse leven. 
  • U leert verschillende methodes om de verstoring te minimaliseren, zoals compensatiestrategieën, gewenningsoefeningen en dempingtechnieken.
  • U leert de momenten herkennen en reguleren wanneer er te veel /te weinig prikkels binnenkomen.
  • Zelf oefenen? De behandeling is alleen effectief als u bereid bent tijdelijk minder te doen dan u gewend bent. U krijgt van de ergotherapeut een oefenschema, dat consequent gevolgd moet worden. In de regel komt het schema neer op drie maal per dag 10 minuten oefenen.

Partner/familie

Het is belangrijk dat uw partner of andere direct betrokkenen in de eerste 6 weken een afspraak bijwonen. Zij krijgen uitleg over wat een verstoring in de sensorische integratie inhoudt, informatie over de behandeling en hoe ze hierbij kunnen ondersteunen.

Duur revalidatie

De duur van de revalidatie is afhankelijk van de ernst van de verstoringen. Deze kan variëren van tien weken tot zes maanden. Aan het begin van de behandeling vindt onderzoek plaats, waarin de mate van de verstoringen wordt vastgesteld. Een ergotherapeut begeleidt de sensorische integratiebehandeling.

Tot slot

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neem dan contact op met de ergotherapeut via het secretariaat van de afdeling Revalidatie, telefoonnummer 0492 – 59 56 20.

Contact


Stel uw vraag via BeterDichtbij: www.elkerliek.nl/beterdichtbij


Afdeling Revalidatie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 56 20
E: ergotherapie@elkerliek.nl 


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
REV-49488
Laatst bewerkt: 23-4-2025