logo

Eerste bezoek polikliniek Kindergeneeskunde



Binnenkort komt u met uw kind voor het eerst op onze polikliniek Kindergeneeskunde. Omdat het belangrijk is dat u en uw kind weten wat er gaat gebeuren, willen we jullie graag voorbereiden op dit eerste bezoek. We zien op de polikliniek Kindergeneeskunde jongeren tot 18 jaar. Waar we het in deze folder hebben over u en uw kind bedoelen we voor jongeren uiteraard ook Jij. We willen jongeren ook graag zelf goede informatie geven over het proces op de polikliniek en ook over rechten hierbij. Uiteraard respecteren we privacy. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de ziekenhuisfolder ‘Medische gegevens’. Deze is op de website van het Elkerliek ziekenhuis te vinden. 

Registratie

Veilige zorg begint met goede registratie. Wij vragen jullie om je bij het eerste bezoek aan ons ziekenhuis te registeren. Dit kan bij de receptionist in de centrale hal. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee. De legitimatiewet is onderdeel van de Zorgverzekeringswet en geldt in het ziekenhuis ook voor kinderen. Legitimeren kan met een paspoort, identiteitskaart, of wettelijk vreemdelingendocument. Naast de persoonsgegevens wordt een digitale portretfoto gemaakt, die wordt toegevoegd aan het medisch dossier. Bij iedere afspraak controleren we of de bij ons bekende gegevens nog steeds kloppen. 

Het onderzoek

Om een beeld te krijgen van de aard van de klachten van uw kind wordt een eerste medisch onderzoek verricht. Aan jullie worden vragen gesteld over de klachten en aan de hand hiervan wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Wij proberen kinderen en jongeren altijd zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Daar is onze polikliniek ook speciaal voor ingericht.                 

Door wie

Het medisch onderzoek kan in 1e instantie worden verricht door een coassistent. Dit is een medisch student van de universiteit van Maastricht die al een uitgebreide vooropleiding heeft gevolgd en het vak verder in de praktijk leert in het Elkerliek ziekenhuis. De coassistent wordt daarin begeleid en ondersteund door een kinderarts. Voor dit onderdeel heeft hij/zij 45 minuten de tijd. De arts in opleiding overlegt na afloop van het onderzoek met de kinderarts waarmee uw kind de afspraak heeft. 

Even wachten

Na het onderzoek door de coassistent wordt gevraagd even te wachten; gemiddeld zal dit 15 minuten zijn. Die tijd is onder meer nodig voor de verwerking van de onderzoeksgegevens en bespreking met de kinderarts. Voor die wachttijd vragen wij uw begrip. Voor kinderen is het fijn om iets mee te nemen om te doen, zodat de wachttijd minder lang duurt. 

Bij de kinderarts

De kinderarts stelt zo nodig extra vragen en verricht eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek. Daarna wordt met jullie de bevindingen of de diagnose besproken. Mogelijk moet er aanvullend onderzoek worden gedaan (bijvoorbeeld bloed- en/of  een röntgenonderzoek). Als het mogelijk is, wordt dit aansluitend aan het bezoek bij de kinderarts gedaan. Als dat niet mogelijk is, wordt voor het aanvullend onderzoek een nieuwe afspraak gemaakt.

Focustaal (positief taalgebruik)

Deze QR-code opent een folder over helpend taalgebruik. Het geeft u als ouder meer informatie over wat helpend kan zijn voor uw kind, bijvoorbeeld voor en tijdens een bloedafname. We raden u aan om deze folder te lezen vóór het bezoek aan de kinderarts.

Nuttige tips

  • Een eerste bezoek aan de polikliniek duurt ruim één tot anderhalf uur. Wanneer aansluitend onderzoek gepland wordt zal dit vanzelfsprekend meer tijd kosten. 
  • Neem voor een jong kind eventueel een badjas of omslagdoek mee, dan hoeft er niet steeds aan- en uitgekleed te worden. 

Wanneer uw kind jonger is dan 4 jaar vragen we u het groeiboekje mee te brengen; groeigegevens kunnen van belang zijn voor beoordeling of verder onderzoek noodzakelijk is. Voor kinderen ouder dan 4 jaar vragen we voor polibezoek zo nodig groeigegevens op bij de GGD; we nemen aan dat u daarmee akkoord bent. In de ziekenhuisfolder ‘Toestemming delen medische gegevens’ staat uitgelegd hoe de werkwijze is voor het opvragen er van. Als gegevens worden opgevraagd wordt u op de hoogte gebracht. 

Belangrijk

Voor een eventueel besmettingsgevaar is het belangrijk om te weten of uw kind recent (binnen de laatste 3 maanden) opgenomen is geweest in een buitenlands ziekenhuis. Ook is het voor het Elkerliek ziekenhuis van belang te weten of een varkenshouder onderdeel uitmaakt van uw gezin. Wilt u dit in beide gevallen bij binnenkomst melden aan de balie van de polikliniek.

Waterpokken contact
Waterpokken zijn zeer besmettelijk en kunnen worden overgedragen tot dat de blaasjes zijn ingedroogd en er een korstje op zit (meestal 2 - 3 weken na het begin van de ziekte). De ziekte kan extra risico's meebrengen voor kinderen met bv een afweerstoornis die we ook gelijktijdig op onze polikliniek kunnen zien. Als uw kind waterpokken heeft, u hier over twijfelt, of korter dan vijf dagen geleden contact heeft gehad met iemand die waterpokken heeft, verzoeken we u om dit telefonisch voorafgaande aan het spreekuur door te geven. U krijgt dan van de polikliniekassistente een nieuwe afspraak. 

Vervolgafspraak

Bij vervolgafspraken wordt uw kind direct door de kinderarts gezien. Het kan zijn dat een coassistent hierbij aanwezig is voor de opleiding. 

Informatie delen

Bij het eerste bezoek aan de polikliniek wordt gevraagd met wie als eerste contact opgenomen moet worden wanneer er bijvoorbeeld uitslagen of vragen over behandeling zijn. De contactgegevens die u door geeft, worden in het patiëntendossier van uw kind vastgelegd. Afhankelijk van de leeftijd wordt in overleg en op verzoek van uw kind soms niet alle informatie met ouders gedeeld. Vanaf 16 jarige leeftijd is een jongere bevoegd om het recht op inzage of delen van informatie te beperken. We houden ons aan de afspraken die hierover in de wet AVG staan. Afspraken over het delen van informatie en aan wie, worden ook in het patiëntdossier vast gelegd. De rechten over delen van informatie van u als ouder en kind zijn te vinden in de ziekenhuisfolder ‘Medische gegevens’. Deze staan op de website van het ziekenhuis. 

Voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar kan het van belang zijn informatie te delen met JGZ. Wanneer jij/uw kind is verwezen vanuit JGZ zullen we uiteraard ook aan uw/je huisarts informatie sturen.
Wanneer we het verder van belang vinden vragen we hiervoor uw toestemming. Het is mogelijk dat u/jij niet wilt dat wij  informatie verstrekken aan JGZ. U kunt dat dan melden tijdens polikliniekbezoek. 

Medische informatie over uw kinderen - als dit jonger is dan 1 jaar - sturen wij altijd door naar de arts van het consultatiebureau en aan de huisarts.  

Aanmelding MijnElkerliek

Het Elkerliek heeft een digitale omgeving waarin u of uw kind zich aan kunnen melden met behulp van de DigiD gegevens. In het zorgportaal ‘MijnElkerliek’ zijn afspraken, gegevens van onderzoeken in te zien en kunt u zelf afspraken maken of vragenlijsten invullen. Na een afspraak kunt u nog eens rustig nalezen wat er besproken is. Als u vragen heeft over het zorgportaal ‘MijnElkerliek’ kunt u informatie hierover vinden op de website van het ziekenhuis of deze vragen aan de polikliniekassistente.  

Tot slot

Wij zijn er voor jullie. Als jullie ergens mee zitten of nog meer informatie wensen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de polikliniek Kindergeneeskunde.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KIN-41990
Laatst bewerkt: 18-9-2024