Uw huisarts of verloskundige heeft u doorverwezen voor een echoscopie. In deze folder leest u informatie over wat een echoscopie inhoudt, waarom en door wie de echoscopie wordt gedaan.
Bij een echoscopie (=echoscopisch onderzoek) wordt gebruik gemaakt van niet-hoorbare geluidsgolven, die door een apparaatje (transducer) worden uitgezonden. Deze worden in het lichaam teruggekaatst en weer door de transducer opgevangen. De teruggekaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in televisiebeelden, die door de echoscopist of gynaecoloog kunnen worden bekeken. Deze beelden worden in het dossier vastgelegd.
Echoscopisch onderzoek kan inzicht verschaffen in de grootte van het ongeboren kind en zo een aanwijzing geven voor de duur van de zwangerschap en of er een meerling zwangerschap bestaat. De hartslag van het kind kan worden beoordeeld. Bij bloedverlies in de jonge zwangerschap kan door middel van echoscopie bekeken worden of de zwangerschap nog ‘intact’ is. Ook kan naar bepaalde bijzonderheden of afwijkingen bij het kind, aan de moederkoek of in het vruchtwater worden gezocht. Het is echter onmogelijk met echoscopie te bewijzen dat een kind helemaal gezond is.
Echoscopie kan inzicht geven in de ligging en de grootte van de inwendige geslachtsorganen zoals baarmoeder en de eierstokken. Meestal wordt met het onderzoek gekeken of er een vleesboom, poliep of cyste aanwezig is. Ook kan de ligging van het spiraaltje worden nagegaan als hierover twijfel is. Bij onvruchtbaarheid wordt het onderzoek verricht om te zien of de eisprong goed verloopt.
Een echoscopisch onderzoek bij zwangerschap gebeurt tot 12 weken zwangerschap inwendig. Hierbij moet de blaas leeg zijn. Er wordt in de schede (vagina) een transducer ingebracht. Dit lijkt op het inbrengen van een tampon. In de meeste gevallen is het onderzoek volstrekt niet pijnlijk. Bij bloedverlies kan echoscopie gewoon plaatsvinden. Vanaf 12 weken vindt de echoscopie meestal uitwendig plaats; hiervoor hoeft de blaas niet leeg te zijn. Bij een echoscopie bij klachten van de vrouwelijke geslachtorganen moet de blaas leeg zijn.
Afhankelijk van de redenen duurt het onderzoek tussen de 5 en 15 minuten. Uw partner kan bij de echoscopie aanwezig zijn.
Echoscopisch onderzoek wordt uitgevoerd door een gynaecoloog of een echoscopist. Zij leggen u de gang van zaken uit en lichten tijdens het onderzoek de beelden toe. Ook kunnen zij eventuele vragen beantwoorden.
Voor zover bekend is echoscopisch onderzoek niet schadelijk voor de vrouw die het ondergaat en ook niet voor de ongeboren vrucht. Het zal u echter duidelijk zijn, dat het onderzoek alleen wordt verricht als er een goede medische reden voor is.
Soms wordt besloten om het onderzoek uit te breiden met een gelcontrastechoscopie. Met dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen van de baarmoederholte beter opgespoord worden (poliepen, vleesbomen, vormafwijkingen). Met behulp van een dunne katheter wordt via de baarmoederhals wat gel in de baarmoederholte gespoten. Het inbrengen van de katheter gebeurt met speculum (eendenbek)onderzoek.
In principe krijgt diegene die het onderzoek heeft aangevraagd een digitaal verslag van de bevindingen. In acute gevallen of bij bijzondere bevindingen kan de echografist of de gynaecoloog met de aanvrager overleggen wat de beste beleidslijn is.
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. De afspraak kunt u op de voorkant van deze folder noteren. Wilt u op de dag van de afspraak deze folder meebrengen.
Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Gynaecologen’ naar de 1e verdieping van de polikliniek. Meldt u zich aan de balie.
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u gerust contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.