logo

Echogeleide proefpunctie prostaat (prostaatbiopsie)



U heeft een afspraak gemaakt voor het ondergaan van een proefpunctie van de prostaat, een prostaatbiopsie. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. 

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of er een kwaadaardig gezwel in de prostaat aanwezig is. 

Voorbereiding

  • Antibiotica
    Van uw uroloog heeft u een recept gekregen voor antibiotica. Dit krijgt u om te voorkomen dat u door de prostaatbiopsie een ontsteking krijgt. U neemt uw antibiotica:
    ○ de dag vóór de prostaatbiopsie;
    ○ de dag van de prostaatbiopsie;
    ○ de dag na de prostaatbiopsie. 
  • Bloedverdunners
    Overleg met uw behandelend arts wanneer u bloedverdunners gebruikt of u die mag blijven gebruiken of een dag/enkele dagen moet stoppen.

Het onderzoek

U ligt op een onderzoektafel op uw linkerzij. Het is belangrijk dat u ontspant. De uroloog brengt dan via de anus de echoprobe in met daarbij de biopsienaald. (zie afbeelding).  

Via de echoprobe ziet hij precies waar hij moet prikken. Door nu met de naald verschillende keren in de prostaat te prikken neemt hij daaruit hele kleine pijpjes weefsel voor onderzoek. Deze prikjes kunnen een pijnlijk gevoel geven dat echter snel weer verdwijnt. 

Na het onderzoek

Bij de urine kan er wat bloedverlies zijn. Het is dan goed om veel te drinken zodat er geen stolsels ontstaan die het plassen kunnen belemmeren. De ontlasting kan eveneens wat bloed bevatten. Soms is ook het zaadvocht enige tijd rood verkleurd. Dit is niet verontrustend. Treedt er ondanks de inname van de antibiotica een koorts op van hoger dan 39 0C neem dan contact op met de polikliniek Urologie. De inname van bloedverdunnende medicijnen kan de dag na het onderzoek weer hervat worden.

Ongeveer vijf dagen na het onderzoek zal de uitslag bekend zijn. Deze zal door de uroloog met u worden besproken. 

Fietsen

Het is niet verstandig om na het onderzoek op de fiets naar huis te gaan. 

Tot slot

Zijn er vragen of is er sprake van veel bloedverlies dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
URO-12393
Laatst bewerkt: 22-10-2024