U wordt verwacht op:
polikliniek: __________________________________
datum: _____________________________________
om: ____________________________________ uur
locatie: ____________________________________
Bij een duplex onderzoek worden met behulp van geluidsgolven beelden van de bloedvaten gemaakt. De bloedstroom wordt in kleur zichtbaar gemaakt en de stroomsnelheid van het bloed in de bloedvaten wordt gemeten.
Alleen bij een duplex-onderzoek van de buik dient u een dieet te volgen. De richtlijnen worden dan aan u meegegeven. (Zorg dat u de dag van het onderzoek nuchter komt, indien het onderzoek in de middag is mag u een licht ontbijt nemen).
Voor onderzoek aan de andere bloedvaten is geen speciale voorbereiding nodig.
U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. Draag liever geen halskettingen en grote oorsieraden.
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd.
Afhankelijk door wie het onderzoek wordt aangevraagd moet u zich op een bepaalde polikliniek melden. Dit wordt op de voorzijde van de folder ingevuld.
Afhankelijk van de te onderzoeken bloedvaten vraagt de vaatlaborant(e) u bepaalde lichaamsdelen van kleding vrij te maken. Het onderzoek wordt liggend, staand of zittend uitgevoerd.
Duplex
De vaatlaborant(e) gaat met een apparaatje (transducer) over de huid. Tussen de huid en het apparaatje wordt een gel aangebracht om de geleiding van het geluid te verbeteren. De vaatlaborant(e) beweegt het apparaatje langzaam heen en weer om de bloedvaten in beeld te brengen. Door terugkaatsing van het uitgezonden geluid wordt er een beeld gevormd van de bloedvaten. Het bloed in deze bloedvaten kan in kleur afgebeeld worden en de snelheid van het bloed kan worden gemeten.
De ultrageluidsgolven zijn niet pijnlijk of schadelijk voor u. Soms kan een duplex onderzoek in de buik wat pijnlijk aanvoelen.
Transcraniële Doppler (TCD)
Bij een TCD wordt de bloedstroom in de vaten gemeten door de schedel heen. Dit onderzoek is bedoeld om meer informatie te krijgen over de doorbloeding van de hersenen. Het apparaatje (transducer) wordt aan de zijkant van het hoofd geplaatst. Hier is de schedel dunner, waardoor men de bloedstroom kan meten.
Het onderzoek duurt 10 tot 45 minuten.
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts na het onderzoek of bij uw volgend polikliniekbezoek.
Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek van uw behandelend arts.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.