Het syndroom van Duane is een aangeboren oogbewegingsstoornis, waarbij een of twee ogen beperkt zijn in de bewegingen bij het naar links en/of rechts kijken en waarbij tegelijkertijd de lidspleet kleiner of groter wordt. Het Duane-syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In ongeveer 80% van de gevallen is één oog aangedaan (vaker het linkeroog). Het kan soms ook aan beide ogen voorkomen.
Er zijn 3 types van het Duane syndroom:
Type 1 is de meest voorkomende vorm van het Duane syndroom.
De meest waarschijnlijke oorzaak is een aangeboren abnormale aansturing van één of meerdere zenuwen naar de oogspieren. Bij een deel van de kinderen wordt het Duane-syndroom veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal. Dan komt het vaker aan beide ogen voor. Soms is het Duane-syndroom een symptoom van een ander aanwezig syndroom.
De meeste mensen hebben geen of weinig last van het Duane-syndroom.
Het Duane syndroom is blijvend, er treedt meestal geen verandering op. De meeste mensen met het syndroom van Duane ondervinden weinig tot geen problemen in het dagelijks functioneren. Voor het Duane syndroom zelf bestaan geen behandelingen.
Door het draaien van het hoofd (torticollis aannemen) wordt de beperking van de oogbewegingen gecompenseerd. Indien de patiënt last krijgt van nekklachten of het draaien van het hoofd cosmetisch storend vindt, kan een scheelziensoperatie overwogen worden. In vrijwel alle gevallen zal echter ook na een scheelziensoperatie het oog niet maximaal kunnen bewegen.
Soms is afplakken van een oog nodig indien een lui oog aanwezig is. Dit is het meest voorkomend bij een afwijkende oogstand.
Het Duane syndroom is aangeboren, waardoor de oogafwijking niet verdwijnt.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.