Een diagnostische hysteroscopie, is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt en eventueel kleine ingrepen doet.
Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Dit onderzoek wordt in principe zonder verdoving uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn. Voor grotere ingrepen, zoals het weghalen van een vleesboom in de baarmoederholte, is meestal een therapeutische hysteroscopie nodig. De hysteroscoop is een dunne holle buis waar een lichtbundel doorheen gaat. Om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken, brengt de gynaecoloog tijdens de hysteroscopie een zoutoplossing naar binnen. Hierdoor wordt het zicht in de baarmoeder verbeterd. De camera wordt aangesloten op de hysteroscoop. Het beeld is dan op een beeldscherm te zien en u kunt zelf meekijken.
De hysteroscoop wordt via de schede in de baarmoederholte ingebracht.
Er zijn verschillende redenen voor een diagnostische hysteroscopie:
De hysteroscopie wordt bij voorkeur uitgevoerd als u niet ongesteld bent. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor het onderzoek, is bloedverlies vaak niet te vermijden en meestal niet bezwaarlijk. Als het onderzoek net gepland is op een van de hevige dagen van uw menstruatie kunt u de afspraak beter verzetten. Bij gebruik van de pil is onderzoek mogelijk op alle dagen dat u een pil inneemt. Als u geen pil gebruikt, kan het onderzoek het beste gebeuren in de eerste helft van de cyclus, vóór de eisprong. Dit is zeker belangrijk als u zwanger wilt worden: dan kan er nog geen bevruchte eicel zijn die zich eventueel gaat innestelen.
Het advies is ongeveer 1 uur voor het onderzoek 1000 mg paracetamol in te nemen of een andere pijnstiller die u in huis heeft. Tijdens het onderzoek kunt u namelijk wat buikpijn/menstruatiepijn ervaren.
Volg vanuit de centrale hal de borden ‘Gynaecologen’ naar de polikliniek Gynaecologie. Meldt u aan de balie.
U neemt plaats op een onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen. De hysteroscoop wordt via de schede in de baarmoederholte ingebracht. Soms lukt het niet om op deze manier de hysteroscoop in de baarmoederholte in te brengen. Er wordt dan een speculum (spreider) in de schede gebracht. Op deze manier wordt de baarmoedermond zichtbaar en kan met een tangetje worden vastgepakt. Daarna wordt de hysteroscoop opnieuw in de baarmoederholte ingebracht. Om de voor- en achterzijde van de baarmoeder, die tegen elkaar liggen, goed te kunnen zien, brengt de gynaecoloog via de hysteroscoop een zoutoplossing in. De baarmoeder zet hierdoor uit, wat een lichte menstruatieachtige pijn kan veroorzaken.
Het hele onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten.
Het is mogelijk om langs of door de hysteroscoop met een tangetje kleine ingrepen in de baarmoederholte te verrichten zoals:
Het is verstandig iemand mee te nemen die u begeleidt, zodat u niet zelf naar huis hoeft te rijden. De meeste vrouwen hebben na het onderzoek weinig tot geen klachten. Toch adviseren wij u op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. De volgende dag kunt u uw gewone bezigheden weer oppakken. Mogelijk heeft u enkele dagen last van bloedverlies of bruine afscheiding. Ook kan de onderbuik de eerste dagen wat gevoelig zijn. Wanneer u geen bloedverlies meer heeft, kunt u geslachtsgemeenschap hebben.
Na een aantal weken heeft u een controleafspraak op de polikliniek of telefonisch. Met de gynaecoloog bespreekt u dan de bevindingen van het onderzoek en de mogelijke verdere stappen.
Let op: Als u de controleafspraak wilt verzetten, houdt dan rekening met het volgende: wanneer de controleafspraak 6 weken na het onderzoek plaatsvindt, ziet de zorgverzekering dit als een nieuwe behandeling en worden mogelijk extra kosten bij u in rekening gebracht.
Een diagnostische hysteroscopie veroorzaakt zelden complicaties.
Mogelijke complicaties zijn:
Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.degynaecoloog.nl
Mocht u na het lezen van dit boekje nog vragen hebben kunt u gerust contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.
Bronvermelding: Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.