logo

Diabetische voetulcusbehandeling via gipskamer



U heeft een wond onder de voet en diabetisch mellitus. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij het laten genezen van de wond:

  • TCC / Dynamische TCC;
  • Molliterschoen (‘Italiaanse schoen’) of Darcoschoen.

Of u in aanmerking komt voor één van deze behandelingen wordt bepaald door de chirurg en de expertise van het diabetisch voetenteam. De behandeling vindt plaats op de gipskamer en vaak is het diabetische voetteam daarbij ook aanwezig. Deze folder geeft u meer informatie over deze beide behandelingen en de adviezen die hierbij gelden. 

TCC/ Dynamische TCC

TCC staat voor: Total Contact Cast. Dit is een nauwkeurig gemodelleerd gips met een goede drukverdeling bij de voet en waarbij de wond vrij gelegd wordt van druk, zodat deze beter kan genezen. Het gips zorgt ook voor minder schuifkrachten. Een dynamische TCC is een kleinere versie daarvan. De gipsverbandmeester geeft aan wanneer u op het gips mag staan en/of lopen. 

Als u gips heeft is het verstandig dagelijks te controleren of:

  • het gips nog goed aansluit;
  • er wondjes ontstaan aan de rand van het gips;
  • er drukplekjes of verkleuring van de huid is;            
  • er beschadigingen aan het gips zijn. 

Neem bij afwijkingen contact op met de gipskamer en buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.                 

Molliter-of Darcoschoen

De Molliterschoen is een speciaal ontwikkelde schoen waarbij de zool zo aangepast kan worden dat deze de druk wegneemt en de wond kan ontlasten. Deze toepassing wordt vaak gebruikt als er intensieve wondzorg nodig is zoals bij erg natte wonden of wonden die dagelijks verbonden moeten worden. Deze schoen is afneembaar, wat natuurlijk niet het geval is bij een gips. Een Darcoschoen is een vereenvoudigde versie hiervan die alleen de voorvoet kan ontlasten en dus beperkt gebruikt kan worden. 

Verzorging

Een TCC/ Dyn TCC (gips) moet men drooghouden. Een nat gips geeft huidproblemen en kans op infectie vooral in combinatie met de wond die er al zit. Omdat een gips vaak voor langere tijd is, is het aan te bevelen een douche-/zwemhoes te gebruiken bij het douchen. Te verkrijgen via drogisten, thuiszorgwinkels en via internet. 

Bij een Molliterschoen of Darcoschoen wordt nadrukkelijk tijdens uw bezoek aan het Elkerliek besproken hoe de wond te verzorgen en of u überhaupt mag douchen zonder de wond te beschermen. Vaak mag dit wel, maar er kunnen uitzonderingen zijn waarbij de wond droog moet blijven.  

Lopen

Beperk het lopen in alle gevallen tot kleine afstanden, in en rondom het huis. Gaat u verder weg, maak dan gebruik van hulpmiddelen zoals krukken, looprek, rollator of rolstoel. Bij een TCC/Dyn TCC (gips) is het de aanbeveling om NOOIT zonder loopzool te lopen. Deze wordt bij het gips geleverd. Als u dit wel doet veroorzaakt u materiaalmoeheid van het gips, wat weer kan leiden tot nieuwe wonden. 

Rust

In veel gevallen zorgen wonden ook voor zwelling/oedeem dit kan druk geven als u gips heeft. Door het gips kan die druk niet weg, er ontstaat stuwing. U doet er goed aan regelmatig te rusten maar ook tijdens die rust het been hoger te leggen. Schuin omhoog (voet hoger dan knie, knie hoger dan heupgewricht) bijvoorbeeld met behulp van kussens. 

Verkeer

Verzekeringstechnisch gezien mag u niet deelnemen aan het verkeer als u een van onze behandelingen ondergaat. U bent strafbaar ongeacht of u wel of niet fout was tijdens deze verkeerssituatie.  

Voorkomen trombosebeen

In sommige gevallen is het nodig antistolling medicijnen te gebruiken, dit hoort u via uw chirurg of het diabetische voetenteam. Indien dit nodig is moet u iedere dag een injectie krijgen en dit moet dagelijks op hetzelfde tijdstip gebeuren. U kunt het injecteren zelf aanleren of een familielid/kennis kan dit doen. Eventueel kan ook de thuiszorg hiervoor ingeschakeld worden.  

Klachten van het gips 

Gips staat erom bekend irritatie te geven zoals jeuk. Ga absoluut niet met (scherpe of spitse) voorwerpen in het gips, dit kan lelijke wonden en infecties geven. Het hebben van jeuk heeft vaak te maken met warmte en zweten (transpireren). Zorg ervoor dat het gips koel blijft middels een koude föhn of door een coldpack op het gips leggen. Blijf zoveel mogelijk uit de zon en zorg voor een ventilator in de buurt indien het warm is.                   

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met gipskamer indien:

  • uw nagels blauw of wit verkleuren;
  • uw vingers of tenen tintelen, doof aanvoelen of heel dik worden;
  • er toenemende pijn ontstaat;
  • u uw vingers of tenen niet of nauwelijks kunt bewegen, terwijl dit wel mogelijk moet zijn;
  • het gipsverband pijn veroorzaakt of knelt;
  • het gips gebroken is of nat geworden is. Nat worden kan ook van binnen uit zijn in het geval van een lekkende wond! Men ziet dan een kring op het gips ontstaan. Vaak riekt het gips dan ook;
  • er een voorwerp in uw gips is gekomen wat daar niet thuishoort. 

Belangrijke contactgegevens

Gipskamer Elkerliek ziekenhuis Helmond:

Te bereiken maandag t/m vrijdag van 08.30 uur - 09.00 uur en van 13.00 uur -13.30 uur, telefoonnummer 0492-59 59 76. 

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de SEH bij dringende vragen en/of klachten telefoonnummer 0492-59 55 71. 

Op www.elkerliek.nl/gipskamer staan veelgestelde vragen met antwoorden vermeld. Lees deze aandachtig door voordat u contact opneemt. 

 

Contact

 

Wondexpertiseteam

E: WEC@elkerliek.nl 

Gipskamer

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 76

maandag t/m vrijdag
08.30 uur - 09.00 uur
13.00 uur - 13.30 uur


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
GIP-53252
Laatst bewerkt: 17-4-2024