logo

Dagkliniek Parkinson



Uw neuroloog of verpleegkundig specialist Parkinson heeft u verwezen naar de dagkliniek Parkinson. In deze folder kunt u lezen wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten. 

Waarom een dagkliniek Parkinson

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening met veel verschillende klachten en symptomen. Deze vereisen deskundigheid van diverse hulpverleners en specialisten.Het doel van de dagkliniek is het onderzoeken van Parkinsonpatienten door een multidisciplinair team met aandacht voor patiënt én zijn omgeving. Dit multidisciplinair team bestaat uit meerdere hulpverleners. De neuroloog vormt samen met de verpleegkundig specialist Parkinson de kern van het team. Zij werken samen met een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut en  revalidatiearts. Deze behandelaars zijn gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en de problemen daar rondom. 

De therapeuten/medewerkers van de dagkliniek Parkinson zijn aangesloten bij ParkinsonNet.  

De dagkliniek

Tijdens het bezoek aan de dagkliniek maakt u kennis met het team. Elke hulpverlener van het team heeft een gesprek met u. Dit gesprek duurt ongeveer dertig minuten. Tussentijds is er voldoende gelegenheid om even uit te rusten en een kopje koffie of thee te drinken. Nadat u met iedereen van het team een gesprek hebt gehad, bespreken zij de bevindingen met elkaar. U krijgt vervolgens nog een eindgesprek met de neuroloog en/of de verpleegkundig specialist Parkinson. 

Wat doet elk teamlid

Ergotherapeut
De ergotherapeut brengt de problemen in het dagelijks leven in kaart. Dit kunnen activiteiten zijn ten behoeve van zelfzorg, huishouden, mobiliteit, werk en ontspanning. Tevens behandelt, begeleidt en adviseert hij/zij u en eventueel uw mantelzorger.

Fysiotherapeut
De fysiotherapeut houdt zich bezig met houdings, conditie- en/of bewegingsproblemen. Hij/zij stelt het probleem vast en vervolgens adviseert, behandelt en begeleidt hij/zij u.

Logopedist
De logopedist onderzoekt, behandelt, begeleidt en adviseert u bij stoornissen in de communicatie zoals adem-, stem-, taal-, spraak- en/of slikproblemen.

Verpleegkundig specialist Parkinson
De verpleegkundig specialist Parkinson richt zich op deze dag op het afnemen van testen die te maken hebben met geheugenklachten en stemming.

Revalidatiearts
De revalidatiearts bepaalt of en welke revalidatie noodzakelijk is. Revalidatie kan nuttig zijn als u praktisch hinder ondervindt van lichamelijke klachten. Soms kan een enkel advies voldoende zijn. Bij andere klachten kan behandeling door een revalidatieteam nodig zijn.

Neuroloog
De neuroloog is betrokken bij de bespreking van alle uitslagen en het bepalen van het behandelplan. De neuroloog voert met u het eindgesprek. 

Ook wordt er tijdens deze dag bloed afgenomen en de bloeddruk gecontroleerd. De volgorde van deze dag is voor iedereen anders. 

Vragenlijst

Om het bezoek aan de dagkliniek goed te laten verlopen vragen wij u de vragenlijst in te vullen en terug te sturen in de bijgevoegde antwoordenvelop. Hier hoeft geen postzegel op. 

Meenemen

Wilt u op de dag zelf het volgende meebrengen:

  • schoenen;
  • leesbril (als u die heeft); 
  • hoorapparaat (als u die heeft). 

Schrijf de vragen op die u wilt stellen en breng deze mee. 

Eten en drinken

Op de dag zelf is er voldoende gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. Ook krijgen u en uw begeleider een lunch aangeboden. 

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie of de verpleegkundig specialist Parkinson.

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Verpleegkundig specialist Parkinson

E: htulp@elkerliek.nl 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
NEU-41538
Laatst bewerkt: 7-3-2024