logo

Cystoscopie - Kijkonderzoek van de blaas en plasbuis



Binnenkort wordt bij u een cystoscopie uitgevoerd. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis dat aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken. Een cystoscopie wordt gedaan om te kijken of er afwijkingen zijn in de plasbuis, het prostaatgebied of blaas. Bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of ter controle bij blaaspoliepen.

Deze folder bevat algemene voorlichting. Bij bijzondere omstandigheden kan het onderzoek aangepast worden. Dit zal altijd door de  uroloog met u besproken worden.

Belangrijk

Voor het onderzoek is het van belang dat u voorafgaand aan het onderzoek in een potje kunt plassen, dus de blaas mag niet leeg zijn. 

In het ziekenhuis Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Urologen’. Meldt u zich aan de balie.

Voorbereiding onderzoek

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam uittrekt. De kleding van het bovenlichaam houdt u aan. Vóór de cystoscopie wordt urine opgevangen. U moet hiervoor in een potje te plassen. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. Voor het onderzoek ligt u met gespreide benen in speciale beensteunen. De penis of schede wordt gereinigd met een desinfecteervloeistof. Bij mannen wordt er hierna een glijmiddel ingebracht.

Het onderzoek

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Het is belangrijk dat u tijdens het inbrengen van de cytoscoop probeert te ontspannen. Via een slang aan de cystoscoop loopt er een vloeistof in de blaas. Hierdoor ontplooit de blaas zich langzaam. De uroloog kan dan goed de binnenkant van de blaas en de plasbuis bekijken. Op een gegeven moment krijgt u aandrang tot plassen. Dit gebeurt pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. Na het onderzoek kan de blaas weer worden geleegd, of u plast zelf uit op het toilet. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. U krijgt direct de uitslag te horen. Na afloop kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Bijwerkingen

Na het onderzoek kan het eerste uur en bij sommige patiënten gedurende enkele dagen een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk. Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Neem contact op met de polikliniek Urologie wanneer u na het onderzoek langdurig klachten heeft zoals:

  • veel pijn;
  • koorts boven 38,5°C;
  • moeilijker kunt plassen.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Verhinderd

Bent u door ziekte of andere reden verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 kies optie 2.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
URO-12291
Laatst bewerkt: 22-10-2024