logo

Cyste in de mond



Een cyste is een met vocht gevulde, afgekapselde holte, in bot of daarbuiten, te vergelijken met een ballon met vocht. De ballon is de cystewand, die het vocht produceert. Een cyste veroorzaakt meestal een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Vaak wordt een cyste in de kaak ook per toeval ontdekt op een röntgenfoto.

Röntgenfoto cysten
Hoe ontstaat een cyste

De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies. Ook kan een cyste het gevolg zijn van een ophoping van speeksel, dit doet zich nogal eens voor in de onderlip en heet een mucokele. Soms is de oorzaak van cystevorming niet duidelijk.  

Hoe wordt de diagnose gesteld

Een cyste kan op diverse plaatsen ontstaan. Als de cyste het gevolg is van een ontsteking van een tand of kies, kan deze op een röntgenfoto zichtbaar worden gemaakt. Een speekselcyste van de onderlip (mucokele) kan met het blote oog worden waargenomen, de diagnose is meestal eenvoudig voor een tandarts of arts.


De behandeling
Wanneer een cyste niet weggenomen wordt, zal deze groter worden. Een cyste moet daarom in principe operatief worden verwijderd met zo mogelijk gelijktijdige behandeling van de oorzaak van de cyste. Een enkele maal doet zich na verwijdering van een cyste weer nieuwe cystevorming voor.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KAA-CYSTE
Laatst bewerkt: 14-6-2024