Uw behandelend maag- darm- leverarts (MDL-arts) heeft u een corticosteroïd voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Deze folder is géén vervanger van de bijsluiter.
De oorzaak van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is niet met medicijnen weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoening rustiger maken. Daardoor neemt na enige tijd het ontstekingsproces af. Corticosteroïden is ook zo’n medicijn. Voorbeelden van corticosteroïden zijn: Prednison, Beclomethason, Budenofalk, Cortiment en Entocort. Ze worden veel toegepast om de actieve ontsteking bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zo snel mogelijk te verminderen (inductiebehandeling). Dit traject duurt meestal acht tot twaalf weken.
Omdat bij de ziekte van Crohn meestal (ook) de dunne darm en het eerst deel van de dikke darm zijn aangedaan, worden vaak corticosteroïden in tabletvorm gebruikt. De startdosering van de tabletten wordt geleidelijk afgebouwd, waarbij wordt gestreefd om na 8 tot 20 weken te stoppen. Stoppen lukt vaak alleen als er andere geneesmiddelen bijgegeven worden als onderhoudsbehandeling. Zodoende komt het regelmatig voor dat corticosteroïden langer worden gebruikt. Als de ontsteking van de ziekte zich aan het einde van de darmen bevindt (endeldarm en/of dikke darm), dan kan het geneesmiddel als zetpil of klysma worden toegediend. Dit is bij Colitis Ulcerosa het geval.
Corticosteroïden verminderen de klachten van ontstekingsziekten van de darmen. Verschijnselen zoals een hoge ontlastingsfrequentie, diarree, slijm- en bloedverlies en buikpijn nemen daarbij af. Het werkt bij ongeveer 75% van de mensen. Al na 24-48 uur kan vermindering van uw klachten optreden. Soms duurt het echter langer voor het effect merkbaar wordt. Vandaar dat we altijd 1-2 weken afwachten om te zien of het medicijn effect geeft. Corticosteroïden zijn geen middelen die als onderhoudsmedicatie worden gegeven in verband met de mogelijk bijwerkingen. Vaak wordt in een hoge dosis gestart oplopend tot 40 mg per dag. De Prednison wordt vervolgens langzaam afgebouwd en wordt er uiteindelijk helemaal gestopt. Indien gestopt, zal de MDL-arts met een ander onderhoudsmedicament zijn gestart om een blijvend ontstekingsremmend effect te bewerkstellingen t.b.v. de darmziekte.
Corticosteroïden zijn verkrijgbaar in tabletten, capsule, klysma of schuim.
Tablet/capsule
Klysma/schuim
Of corticosteroïden bijwerkingen geven, hangt af van de dosis en de duur van het gebruik. Bij kortdurend gebruik kunnen wel vervelende bijwerkingen optreden, maar deze zijn meestal niet ernstig. Een voorbeeld van een kortdurend gebruik is een ‘stootkuur’, waarbij enkele weken een hoge dosering wordt gebruikt. Bij langdurig gebruik treden ook bijwerkingen op, maar deze verdwijnen na een paar weken, als uw lichaam gewend is. Wel kunnen op langere termijn andere, soms ernstige bijwerkingen optreden. Dit gebeurt ook bij geregeld herhaald kortdurend gebruik. Bij gebruik van corticosteroïden in klysma of schuimvorm, hebben mensen vaak minder last van bijwerkingen door de lokale behandeling op de plaats in de darm.
Bijwerkingen die optreden bij gebruik van corticosteroïden zijn:
Vanaf begin van de behandeling:
Na het gebruik van meer dan drie weken:
Na gebruik van enkele maanden of na meerdere kuren in korte tijd:
Deze bijwerkingen treden doorgaans alleen op bij hogere doseringen. De bijwerkingen hoeven pas maanden na het begin op te treden en soms ontstaan ze pas nadat u met de behandeling bent gestopt. Corticosteroïden remmen de botopbouw. Uw botten worden daarom brozer. Op den duur kan dit tot botontkalking (osteoporose) leiden. Om die reden is het van belang dat u extra calcium gebruikt in de vorm van zuivel en eventueel calciumtabletten. Het is ook belangrijk dat u veel beweegt, omdat beweging de botopbouw stimuleert. Overleg met uw arts als u onder behandeling bent voor osteoporose! De ooglens kan vertroebelen, vooral bij ouderen en mensen met diabetes. Dit wordt cataract of ouderdomsstaar genoemd. Neem contact op met de arts als u merkt dat uw gezichtsvermogen verandert.
Stop nooit abrupt met het gebruik van de corticosteroïden als u last heeft van bijwerkingen, maar neem contact op met uw MDL-arts of verpleegkundig specialist. Als u corticosteroïden gebruikt, gaan de bijnieren minder corticosteroïden aanmaken. Zolang u deze medicijnen gebruikt, is dat geen probleem. Als u plotseling stopt met het gebruik hiervan, ontstaat er een tekort aan corticosteroïden omdat de bijnieren niet zo snel weer kunnen starten met de eigen productie. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Dit is dan ook de reden dat de dosis met corticosteroïden op een gegeven moment geleidelijk wordt afgebouwd.
Wanneer neemt u direct contact op?
Tijdens kantooruren neemt u contact op met de poli maag-darm en leverziekten. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de spoedeisende hulp.
Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Voor zover bekend is er geen invloed op de vruchtbaarheid. Overleg wel met uw MDL-arts of verpleegkundig specialist als u een zwangerschapswens heeft. Alle corticosteroïden kunnen de placenta passeren, maar vooral de kortwerkende (prednison/ prednisolon) worden snel afgebroken.
Corticosteroïden kan tijdens de zwangerschap zonder verhoogd risico worden gegeven en lijken niet geassocieerd te zijn met een toename van geboorteafwijkingen. Echter is er weinig data bekend over Budesonide. Het is te adviseren om (zwangere) patiënten zorgvuldig te controleren op bekende bijwerkingen van corticosteroïden zoals hypertensie en diabetes mellitus.
Verder kan het gebruik van corticosteroïden in het laatste trimester van de zwangerschap gepaard gaan met onderdrukking van de bijnierschorsfunctie van het kind. Het is van belang dat de kinderen, waarvan de moeder corticosteroïden in het laatste trimester heeft gebruikt, gecontroleerd worden door een kinderarts.
Corticosteroïden worden uitgescheiden in de moedermelk, maar het geven van borstvoeding is mogelijk tijdens het gebruik van corticosteroïden. Het valt onder een laag risico en levert geen extra gezondheidsrisico op voor het kind. Wel kan worden overwogen om bij het gebruik van hoge doseringen te wachten met borstvoeding tot vier uur na inname van de prednison.
Om bijwerkingen in een vroeg stadium op te sporen kan het zijn dat de MDL-arts extra bloedonderzoek laat doen of de bloeddruk controleert. Dit is vooral van belang bij patiënten die diabetes mellitus en hoge bloeddruk hebben ontwikkeld tijdens het gebruik van corticosteroïden.
Als u nog vragen heeft na het lezen van deze folder, neem dan contact op met de MDL-arts of de verpleegkundig specialist.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 59
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 19
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.