logo

Contactonderzoek



Op de verpleegafdeling, is kortgeleden bij een patiënt/medewerker een besmetting met een besmettelijk of resistent micro-organisme geconstateerd. Mogelijk bent u ook besmet geraakt. Daarom wordt er een contactonderzoek gestart. 

Contactonderzoek

Bij een contactonderzoek wordt materiaal afgenomen bij personen die een besmettingsrisico hebben gelopen. Dit kunnen patiënten en/of medewerkers zijn. Dit materiaal wordt in het laboratorium onderzocht. Met dit onderzoek kan op een microbiologisch laboratorium worden aangetoond of u wel of niet besmet bent. Microbiologisch onderzoek kan bestaan uit:

  • uitstrijk met een wattenstok van keel, neus en/of anus.
  • uitstrijk met een wattenstok van eventueel aanwezige wonden.
  • Onderzoek van bloed, urine en/of ontlasting.

De verpleegkundige informeert u welke onderzoeken nodig zijn. Het afnemen van een uitstrijk is pijnloos. 

Uitslag

Meestal is de uitslag van het onderzoek na enkele dagen bekend.  

Isolatieverpleging

Soms is het noodzakelijk om in afwachting van de uitslag te starten met isolatieverpleging. Dit om andere patiënten en medewerkers te beschermen en verdere overdracht te voorkomen. Dit houdt in dat tijdens de verzorging voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zoals het dragen van handschoenen, mond-neusmasker en/of schort. Mogelijk wordt u verplaatst naar een andere kamer op de verpleegafdeling. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Isolatieverpleging’. 

Markering

In het Elkerliek ziekenhuis wordt gewerkt met een elektronisch patiënten dossier. Hierin wordt, zolang de uitslag van het onderzoek nog niet bekend is, een markering aangebracht. Als de uitslag van het onderzoek negatief is en u dus niet besmet bent, wordt deze markering weer verwijderd. Als de uitslag van het onderzoek positief is, blijft de markering bestaan. Zo is voor elke zorgverlener duidelijk welke voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden om verspreiding te voorkomen.  

Besmetting

Meestal is de besmetting niet overgedragen en wordt de eventuele isolatie opgeheven. Blijkt uit onderzoek dat u wel besmet bent geraakt dan wordt dit met u besproken. U bent dan drager van het besmettelijke of resistente micro-organisme. Doorgaans bent u hier niet ziek van. Eventuele verdere gevolgen hangen af van het type microorganisme. Voorbeelden van micro-organismen waarbij contactonderzoek wordt ingesteld zijn MRSA of VRE. Dit zijn resistente micro-organismen. Meer informatie hierover vindt u in de folders: ‘MRSA, maatregelen in de kliniek’ en ‘de VRE-bacterie in het ziekenhuis’. Uw behandelend arts en/of verpleegkundige kan u hierover verder informeren. 

Bezoek

Ook als u in isolatie wordt verpleegd, mag u gerust bezoek ontvangen. Mogelijk zijn er wel regels voor het bezoek gesteld.  De verpleegkundige informeert u hierover.  

Naar huis

Mogelijk mag u al naar huis, terwijl de uitslag van het onderzoek nog niet bekend is. In dat geval krijgt u de uitslag van uw behandelend arts tijdens de controleafspraak op de polikliniek of wordt dit telefonisch aan u doorgegeven. Specifieke maatregelen thuis zijn vaak niet nodig. Mocht dit wel het geval zijn, bijvoorbeeld omdat u afhankelijk bent van mantelzorg/ thuiszorg, dan wordt u hierover geïnformeerd.  

Bezoek aan een andere gezondheidsinstelling

Mocht u onverhoopt na ontslag uit het ziekenhuis worden opgenomen in een andere gezondheidsinstelling, meld dan dat u heeft deelgenomen aan een contactonderzoek. U zou deze folder mee kunnen nemen. Men kan dan voor meer informatie contact opnemen met het Elkerliek ziekenhuis en zo nodig specifieke maateregelen treffen (bijvoorbeeld
isolatie-verpleging).   

Meer informatie

Heeft u vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Zo nodig wordt een deskundige Infectiepreventie ingeschakeld. 

Tot slot

We begrijpen dat sommige maatregelen voor u als patiënt erg oncomfortabel zijn. Alleen op deze manier is het mogelijk om een eventuele besmetting van anderen te voorkomen. Wij wensen u een goed en veilig verblijf in ons ziekenhuis en een voorspoedig herstel toe.

Contact


Hygiëne & Infectiepreventie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 52 78
E: infectiepreventie@elkerliek.nl


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
HYG-47006
Laatst bewerkt: 23-4-2024