Bij veel mensen is de neus verstopt door gezwollen neusschelpen (conchae). Deze uitstulpingen van de neuswand regelen de luchtweerstand, opwarming, bevochtiging en reiniging van de ingeademde lucht. De zwelling wordt veroorzaakt door allergieën van de bovenste luchtweg of door hypergevoeligheid voor niet specifieke factoren, zoals verschillen in temperatuur, vochtigheid en kwaliteit van de lucht (benzinedamp, fijnstof en andere prikkelende stoffen). Neusverstopping kan aanleiding geven tot een vermindering van reuk en smaak, hoofdpijn, ontstekingen, snurken en een onderbroken nachtrust.
Bij verstopping van de neus worden vaak neusdruppels toegediend. Dit helpt aanvankelijk goed, maar wel steeds korter. Uiteindelijk raakt de normale functie van het slijmvlies verstoord en treedt een blijvende zwelling van de neusschelpen op.
Het geven van algemene adviezen, zoals het staken van neusdruppelgebruik of het stoppen met roken van tabak. In sommige gevallen wordt een ingreep onder narcose geadviseerd. Hiervoor wordt u een dag opgenomen. Enkele dagen na de operatie kunt u de dagelijkse werkzaamheden hervatten. De wond is na enkele weken genezen. Tegenwoordig is echter de Thermotherapie met Celon apparatuur een goed alternatief voor deze operatie.
Een nieuwe behandelingsmethode is de CELON techniek oftewel radiofrequente thermotherapie. Door een inwendige verhitting van de neusschelpen (tot boven 60 graden Celsius) verschrompelt het weefsel en neemt het volume af. Deze poliklinische behandeling kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Het slijmvlies van de neusschelp wordt grotendeels ontzien. U kunt binnen 24 uur uw dagelijkse activiteiten weer hervatten. Zo nodig is de behandeling een tweede keer te herhalen (5%) Het resultaat is binnen enkele weken merkbaar. De aanleg voor een allergie verdwijnt uiteraard niet door deze behandeling. Wel lijkt bij sommige patiënten het reukvermogen wat toe te nemen na de behandeling en de slijmvorming te verminderen.
Thermotherapie met Celon wordt volledig vergoed door de zorgverzekering.
U wordt geadviseerd één uur voor de ingreep twee tabletten Paracetamol (500 mg) in te nemen met ruim water. Uiteraard alleen wanneer u niet overgevoelig bent voor dit geneesmiddel.
In de behandelkamer wordt eerst de lokale verdoving aangebracht met behulp van neuswatten/gazen. Daarna moet u ongeveer 20 minuten wachten. Meestal is deze verdoving voldoende effectief. Zo nodig wordt u plaatselijk verdoofd met een injectienaald. De behandeling duurt vijf tot tien minuten. Nadien kunt u wat last hebben van bloedverlies en (tijdelijke) korstvorming. Pijn blijkt in de regel geen probleem te zijn.
In de eerste weken na de behandeling is de neus niet optimaal open. U kunt last hebben van korsten, slijmvorming en soms een weeïge onaangename geur. Door goed te spoelen verdwijnen deze klachten. Daarom geven wij het advies om de neus twee keer per dag te spoelen met fysiologisch zout (NaCl 0.9%). Tevens kunt u neuszalf aanbrengen.
U krijgt een recept mee voor de geneesmiddelen die u af kunt geven bij de apotheek. Let op! Niet alle middelen worden vergoed.
Na zes weken komt u nog een keer op controle.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.