logo

Brown syndroom



Wat is het Brown syndroom?

Het Brown syndroom is een stoornis in de oogbewegingen. Meestal is deze stoornis aangeboren, soms ontstaat het pas op latere leeftijd. De aandoening kan aan één oog of aan beide ogen voorkomen. Bij het Brown syndroom is de beweging van één of van beide ogen beperkt bij kijken naar boven in de richting van de neus.

Wat zijn de oorzaken van het Brown syndroom?

De aangeboren vorm ontstaat meestal doordat een gedeelte van de pees van een van de schuine oogspieren niet goed kan ontspannen. Hierdoor wordt het oog tegengehouden bij het omhoog kijken in de richting van de neus. Er kan ook sprake zijn van verkeerde aanleg van de pees van de oogspier of van een verkeerde aanleg van de trochlea (dit is een soort katrol in de oogkas, waar de pees van deze schuine oogspier doorheen gaat).

Als het Brown syndroom op latere leeftijd ontstaat, kan de oorzaak een zwelling van de pees van de schuine oogspier zijn. Deze zwelling wordt meestal veroorzaakt door een onderliggend probleem zoals een ontsteking. De trochlea kan ook beschadigd raken door een ongeval.

Wat zijn de klachten/symptomen bij het Brown syndroom?

  • Dubbelzien bij kijken naar (schuin)boven, soms ook bij rechtuit kijken;
  • Dwangstand van het hoofd (torticollis), meestal hoofdkanteling en kin omhoog;
  • Bewegingsbeperking van het oog bij kijken omhoog in de richting van de neus; dit kan als onprettig ervaren worden. Daarom wordt deze blikrichting vaak vermeden;
  • Soms ontstaat er bij kinderen een lui oog (amblyopie); dit gebeurt meestal indien er bij kijken rechtuit sprake is van een afwijkende oogstand.

Welke behandeling is mogelijk?

Als er sprake is van storend dubbelzien of als de torticollis nekklachten veroorzaakt, kan een oogspieroperatie overwogen worden. Als er sprake is van een lui oog, zal een behandeling van het luie oog gestart worden. De keuze van de behandeling van het Brown syndroom dat op latere leeftijd is ontstaan hangt af van de oorzaak van de stoornis. Mogelijke behandelingen zijn het voorschrijven van ontstekingsremmende medicijnen, een prismabril of een oogspieroperatie.

Wat is de prognose?

In slechts enkele gevallen verdwijnt de aangeboren vorm van het Brown syndroom vanzelf. Meestal blijft de oogbewegingsstoornis aanwezig en verandert deze niet in de loop der jaren. Naarmate kinderen ouder en ook langer worden en dus minder vaak naar boven hoeven te kijken, wordt de afwijking vaak veel minder opvallend/storend. Wanneer het Brown syndroom op een latere leeftijd is ontstaan, is het verloop afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact op met uw behandelend orthoptist.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-53342
Laatst bewerkt: 23-1-2024