Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt het abnormale model van de borsten als afstotend of beschamend ervaren. Een borstverkleining of –versteviging kan dan een oplossing zijn. Deze operatie wordt meestal in dagbehandeling verricht. In deze folder leest u meer over de operatie, de voorbereiding en de adviezen na de operatie.
De plastisch chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met uw wensen wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Maar het is niet altijd mogelijk om uw wensen volledig te realiseren. Na de operatie zullen de borsten kleiner en steviger zijn, maar er blijven altijd littekens. Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan u had verwacht. Verslapping die eenmaal begonnen is, gaat ook na deze vormverbeterende operatie door en kan het resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Door toename van gewicht, door zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten weer zwaarder worden. De plastisch chirurg kan u geen exacte cupmaat garanderen. Na de operatie wordt uw cupmaat meestal enkele maten kleiner. Bij deze operatie wordt geen correctie verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug).
Ter voorbereiding op uw operatie wordt u verwacht op de polikliniek anesthesie. Deze polikliniek bevindt zich op de 1e verdieping op de locatie Helmond. Volg vanuit de centrale hal de borden ‘Anesthesiologen’.
De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Om tot een goed besluit te komen, stelt de anesthesioloog u vragen over uw gezondheid en verricht lichamelijk onderzoek. Verder bepaalt hij/zij of aanvullend onderzoek en/of bezoek aan een andere specialist noodzakelijk is.
De medewerker van de apotheek heeft een kort gesprek met u over de medicatie. Wanneer u medicijnen gebruikt, wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken.
Een verpleegkundige bespreekt de gang van zaken rondom de opname. Tevens kan in overleg met u eventuele nazorg worden gepland.
Belangrijk:
Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de opname:
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling. De verpleegkundige legt u de gang van zaken op de verpleegafdeling uit en bereidt u voor op de operatie.
De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg een deel van uw borstklierweefsel met huid. Er wordt een nieuw kleiner model borst gevormd en de tepel wordt verplaatst. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst. De wonden worden gesloten met zeer fijn oplosbaar hechtmateriaal.
Na de ingreep blijft u even op de uitslaapkamer. Wanneer u voldoende wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht. De verpleegkundige voert controles bij u uit. Als u niet misselijk bent, mag u weer eten en drinken.
Wanneer u naar huis mag, krijgt u een controleafspraak mee. De hechtpleisters worden tijdens de controle afspraak op de poliklinkiek verwijderd.
Gedurende zes weken moet u dag en nacht een steungevende beha dragen.
Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstverkleining of –versteviging complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken en het afstoten van weefsel kan leiden tot minder goede resultaten. In een zeldzaam geval kan het weefsel van de tepel afgestoten worden. Na de operatie kunnen de symmetrie, de vorm en de littekens van de borsten tegenvallen. Ook de gevoeligheid van uw tepels kan anders zijn. Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig worden. Na een aantal maanden wordt de gevoeligheid minder. De littekens worden dan dunner en witter, maar kunnen ook breder worden. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is een aanvullende operatie nodig om een goed eindresultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die door uw verzekering of door u zelf vergoed moeten worden.
De kosten voor een borstverkleining en/of borstversteviging worden alleen vergoed door uw zorgverzekeraar wanneer er sprake is van een medische indicatie. Als de plastisch chirurg vindt dat er een medische indicatie voor de correctie is, zal de aanvraag bij uw verzekering worden gedaan. Na een aantal weken krijgt u de goedkeuring of afwijzing thuisgestuurd.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 64.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.