logo

Boezemfibrilleren polikliniek



U bent doorverwezen naar de Boezemfibrilleren poli voor onderzoek naar uw hartritmestoornis Het doel van deze polikliniek is uw hartritmestoornis op een doelmatige wijze te begeleiden en te behandelen. 

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Het is in principe ongevaarlijk, wanneer de juiste behandeling wordt ingezet. De symptomen zoals hartkloppingen, een naar gevoel op de borst, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid kunnen erg vervelend zijn. 

Boezemfibrilleren kan complicaties veroorzaken, zoals:

  • bloedstolselvorming in het hart, met kans op een beroerte als deze stolsels zich verspreiden naar de hersenen.
  • vermindering van de pompfunctie van het hart door het langdurig bestaan van een te snelle hartslag.

Behandeling is gewenst om uw kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties te voorkomen.  

Boezemfibrilleren poli

Om de juiste diagnose vast te stellen en de behandeling in te zetten bezoekt u meerdere keren deze polikliniek. De cardioloog werkt samen met een gespecialiseerde verpleegkundige. De cardioloog bespreekt de diagnose en gevolgen met u en start de behandeling. De verpleegkundige helpt u bij de uitvoering van de behandeling en geeft u informatie en advies. 

De secretaresse cardiologie maakt op basis van uw verwijsbrief een afspraak op het boezemfibrilleren spreekuur.  

De verpleegkundige voert een screeningsgesprek van ongeveer een half uur. Afhankelijk van de verwijzing krijgt u aansluitend nog onderzoeken en een afspraak bij de cardioloog.  

Deze evaluatie is nodig om bij het door de (huis)arts al geconstateerde boezemfibrilleren een behandeladvies op maat te kunnen stellen. 

Screeningsgesprek

De verpleegkundige stelt een aantal vragen over uw klachten en uw gezondheidstoestand en noteert dit in uw medisch dossier. Ook wordt er een hartfilmpje (elektrocardiogram) gemaakt. Daarnaast krijgt u informatie over het ziektebeeld en een behandeladvies.  

Onderzoeken

Aan de hand van de verkregen gegevens bepaalt de cardioloog welke onderzoeken er verder nodig zijn. Mogelijke onderzoeken zijn:

  • bloedafname;
  • een hartecho (echocardiogram); 
  • een fietstest ( inspanningstest of ergometrie);
  • een 24 uurs registratie van uw hartritme in de thuissituatie (holteronderzoek). 

Uitslag

De cardioloog bespreekt met u de uitslag van de onderzoeken.  

Behandeling

Na vaststelling van de diagnose wordt een behandeling voorgesteld. De behandeling van boezemfibrilleren is divers en afhankelijk van de klachten die u ervan ondervindt. Wij proberen een programma op maat te maken en u zo goed mogelijk van informatie te voorzien.  

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Cardiologie. De verpleegkundige van de boezemfibrilleren poli is elke vrijdag aanwezig.  

Bel in acute situaties altijd uw huisarts of 112 (ambulance).  

Deze folder is opgesteld door het Netwerk Boezemfibrilleren, een samenwerkingsverband tussen het Elkerliek ziekenhuis, het Catharina Ziekenhuis, het Maxima Medisch Centrum en het St. Anna Ziekenhuis.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
CAR-45212
Laatst bewerkt: 5-6-2024