U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het verwijderen van één of meerdere blaasstenen via de plasbuis, een lithotripsie.
U heeft één of meerdere blaasstenen in uw blaas. Blaasstenen zijn kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen. De grootte van de ‘steentjes’ kan variëren van een aantal millimeters tot enkele centimeters. Een blaassteen kan pijn, plasklachten en blaasontsteking veroorzaken. Tevens kan een blaassteen de blaaswand beschadigen zodat bloedverlies optreedt. Een mogelijke behandeling voor blaasstenen is een lithotripsie.
Wanneer u word geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze tijdig voor de ingreep gestopt worden. Tijdens het gesprek op de polikliniek Anesthesiologie wordt dit met u afgesproken. Als u tijdens het bezoek aan de polikliniek Anesthesiologeie nog geen datum krijgt voor de ingreep, belt de afdeling Opname en planning u wanneer u geopereerd gaat worden. Meer informatie leest u in de folder anesthesie.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereid voor de operatie.
Via de plasbuis brengt de uroloog een cystoscoop in de blaas waarmee de blaassteen kan worden bekeken en verbrijzeld. Daarna wordt het steengruis uitgespoeld. Er wordt een katheter ingebracht om de urine onbelemmerd te laten afvloeien.
Wanneer u weer terug bent op de afdeling heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht toegediend. Wanneer u geen infuus meer heeft is het belangrijk om veel te gaan drinken, minimaal 2 liter per dag. De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken. De uroloog bepaalt wanneer de katheter wordt verwijderd.
Uw verblijf in het ziekenhuis zal meestal één tot twee dagen duren. Bij ontslag krijgt u een controleafspraak mee.
Belangrijk
Wij adviseren u altijd contact op te nemen indien:
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 optie 2.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.