Onderzoek heeft aangetoond dat u een vernauwing van de blaasuitgang (blaashals) heeft. In overleg met uw uroloog is afgesproken dat u geopereerd zal worden, waarbij deze vernauwing wordt opgeheven. Voor deze behandeling wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis.
U heeft last van een vernauwing van de blaashals. De operatie die nodig is om dit te verhelpen heet blaashalsincisie. Incisie betekent dat er een snede wordt gemaakt in de blaashals. De uroloog voert de operatie uit via de plasbuis.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is afgesproken wanneer u met deze medicatie moet stoppen. Zorg voor begeleiding en vervoer na de ingreep.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen beantwoorden en bereidt u voor op de operatie. .
Tijdens de operatie ligt u met uw benen opgetrokken in beensteunen. De uroloog brengt een kijkinstrument in de plasbuis. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. De uroloog bekijkt de blaas en maakt 1 of 2 sneetjes in de blaashals waardoor deze wijder wordt. Met een metalen haakje dat de uroloog van buitenaf bedient, wordt de snede gemaakt en de wond dicht gebrand. Tenslotte wordt een blaaskatheter ingebracht om de urine onbelemmerd te laten afvloeien. De katheter is nodig om de operatiewond rust te geven en eventuele bloedstolsels weg te spoelen.
Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm. Het is belangrijk om goed te drinken zolang de urine bloederig is, minimaal twee liter per dag. Ook heeft u een blaaskatheter. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen. Deze wordt daags na de operatie verwijderd.
Als u naar huis gaat, krijgt u een controle afspraak mee.
Wij adviseren om in de onderstaande gevallen contact op te nemen met het ziekenhuis:
Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 - 59 59 50 (kies: optie 2).
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.