U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het verwijderen van een bijbal (epididymis). Voor deze operatie wordt u een dag opgenomen.
De bijbal is het orgaan dat bij een man achter de teelbal in de balzak ligt. In de bijbal verzamelen zich de rijpe spermacellen tot er een zaadlozing plaats gaat vinden. Terugkomende ontstekingen en/of cysten (met vocht gevulde holte) in de bijbal maken het noodzakelijk de bijbal te verwijderen. Ook pijn aan de bijbal kan een reden zijn voor een operatie.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven.
Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de operatie. U krijgt eventueel een medicijn waar u slaperig van wordt. Voor de hygiëne is het van belang dat u onthaard bent rondom het operatiegebied dat wil zeggen rondom de penis en het scrotum (balzak).
De uroloog maakt een snede in het scrotum waarna hij de bijbal van de zaadbal vrijmaakt en verwijdert.
Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht.De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm, hiermee kunnen vocht en medicijnen wordt toegediend. Om het scrotum te ondersteunen is het raadzaam dat u een strakke onderbroek draagt.
Als u naar huis gaat, krijgt u een recept voor pijnstillling en een controleafspraak mee.
Leefregels en adviezen als u weer thuis bent:
Wij adviseren om in de onderstaande gevallen contact op te nemen met het ziekenhuis:
Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 (kies optie 2).
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.