logo

Besnijdenis bij volwassenen - Circumcisie



In overleg met uw arts wordt bij u een circumcisie/besnijdenis uitgevoerd. Deze ingreep vindt plaats op de polikliniek Urologie. Na de ingreep mag u naar huis. Meer informatie over de ingreep leest u in deze folder. 

Besnijdenis

Een besnijdenis (circumcisie) gebeurt als er sprake is van een vernauwing van de voorhuid. Hierdoor schuift de voorhuid niet over de eikel terug. De klachten die daardoor kunnen optreden zijn bijvoorbeeld moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en geslachtsgemeenschap. Daarnaast kunnen ontstekingen van de voorhuid of eikel ontstaan. 

Voorbereiding thuis

Samen met de polikliniekassistente heeft u een afspraak gemaakt. De ingreep vindt in principe onder plaatselijke verdoving plaats. De penis wordt verdoofd door enkele injecties ter plaatse aan de basis van de penis. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te blijven. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moeten deze tijdig voor de ingreep gestopt worden. De arts geeft aan of en wanneer u met deze medicatie moet stoppen. 

In sommige gevallen wordt de ingreep niet op de polikliniek gedaan, maar wordt u een dag opgenomen. In dat geval krijgt u een afspraak met een anesthesioloog thuis gestuurd. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’. De afdeling opname en planning informeert u over de opname datum. 

In het ziekenhuis

U meldt zich aan de balie van de polikliniek Urologie. U wordt voorbereid op de ingreep. 

De ingreep

Na het toedienen van de verdoving wordt de voorhuid van de penis geheel of gedeeltelijk verwijderd. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. De penis wordt verbonden met een vettig gaasje en verband. Hierna mag u weer naar huis. Het wordt aangeraden om dan niet zelf te rijden. 

Weer thuis

  • Bij pijn mag u elke 4 tot 6 uur Paracetamol tabletten van 500-1000 mg per keer gebruiken. 
  • Een eventueel aangelegd drukverband mag verwijderd worden als u gaat plassen.
  • Draag een strakke onderbroek waarbij de penis omhoog ligt richting de navel.
  • U wordt geadviseerd pas 24 uur na de ingreep te douchen. Als u het gaasje wilt verschonen dan eventueel losweken. Het verband niet lostrekken.
  • Plassen kan een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt na een tijdje.
  • Na de ingreep kan de eikel de eerste dagen rood, gezwollen en geirriteerd zijn. Dit verdwijnt in de loop van de week.
  • Als de voorhuid geheel of gedeeltelijk is verwijderd dan komt de eikel(deels) vrij te liggen, dit kan de eerste tijd gevoelig zijn. Om deze gevoeligheid te verminderen kunt u de eikel insmeren met vaseline. Dit kunt u ook doen op de plaats van de hechtingen waar korstjes kunnen ontstaan. 
  • Het wordt afgeraden om gedurende twee weken te sporten, te fietsen of zwaar te tillen. Zwemmen wordt afgeraden tot de hechtingen zijn opgelost.
  • Hechtingen lossen vanzelf op, dit duurt 3-4 weken.
  • Geslachtsgemeenschap wordt gedurende 4-6 weken afgeraden. 

Complicaties

De kans op infectie of een nabloeding is bij deze ingreep aanwezig. Neem in de volgende gevallen altijd contact op met de polikliniek Urologie:

  • de pijn wordt erger;
  • er bloed of pus uit de wond komt;
  • de penis wordt steeds dikker;
  • als u koorts heeft boven 38 graden.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50. 

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
URO-35950
Laatst bewerkt: 22-10-2024