In overleg met uw arts wordt bij uw zoon een circumcisie/besnijdenis uitgevoerd. Voor deze ingreep wordt uw zoon een dag opgenomen op de afdeling Kind & Jeugd. In deze folder leest u meer over de ingreep.
Er zijn verschillende redenen om een besnijdenis uit te voeren. De meest voorkomende reden is een te nauwe voorhuid. Als er sprake is van een te nauwe voorhuid kunnen ontstekingen van de voorhuid of eikel ontstaan of moeilijkheden bij het plassen. De voorhuid wordt verwijderd, waarna de eikel onbedekt blijft. Dit heet besnijdenis of circumcisie.
Bij een geplande dagopname is het belangrijk dat u en uw kind goed voorbereid zijn. Vertel uw kind waarom hij/zij wordt opgenomen in het ziekenhuis, hoe lang de opname duurt en dat het verblijf tijdelijk is. De leeftijd en de aard van uw kind bepalen wat u vertelt, op welke manier en op welk tijdstip. Vertel in ieder geval zo eerlijk en eenvoudig mogelijk wat er gaat gebeuren. Bij jonge kinderen is het geven van allerlei medische details overbodig. Deze kunnen meer angst oproepen. Vertel hen vooral wat ze zullen zien, voelen, horen, ruiken en dat ze mogen huilen. Ook is het goed om eerlijk te vertellen dat ze pijn kunnen hebben na de operatie.
Onze voorlichtingsfilm vindt u op onze kinderwebsite (www.elkerliek.nl/kind). We raden u aan om deze film vóór de afspraak met de anesthesioloog samen met uw kind te bekijken, zodat eventuele vragen gesteld kunnen worden tijdens de afspraak.
Boeken die u samen kunt lezen ter voorbereiding op de dagopname:
Deze serie bestaat uit verschillende delen. Per deel is het verhaal toegespitst op een ziekte, aandoening of medische ingreep (bijvoorbeeld amandelen knippen, buisjes krijgen, scheve oogjes, blindedarmontsteking).
Uw kind moet voor de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind na een bepaald tijdstip niets mag eten en drinken. Meer hierover leest u in de folder ‘Anesthesie voor kinderen en jongeren’.
U meldt zich aan de balie op de afdeling Kind & Jeugd. De verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en bereidt uw kind voor op de operatie.
Na het toedienen van de anesthesie (narcose) wordt de voorhuid van de penis geheel of gedeeltelijk verwijderd. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. De penis wordt verbonden met een vettig gaasje.
Wanneer uw kind goed wakker is, gaat het terug naar de afdeling. De verpleegkundige voert controles uit en uw kind krijgt drinken/eten. Wanneer uw kind naar huis mag, krijgt u een controleafspraak mee. Het is verstandig dat uw kind deze dag thuis rustig aan doet.
Uw kind kan een paar dagen last hebben van een pijnlijk gevoel rondom de wond. Om de pijn te verlichten mag u kinderparacetamol (tabletten of zetpillen) geven volgens de bijsluiter. Deze zijn te koop bij apotheker of drogist. Na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het beste kunt u de penis omhoog leggen, richting de navel. Het gaasje dat ter bescherming na de ingreep is aangebracht, blijft ongeveer 24 uur zitten. Uw zoon kan in de douche het gaasje losweken (niet los trekken). Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes. na het douchen het wondgebied dun insmeert met vaseline. Bij het plassen kan uw kind de eerste tijd een branderig gevoel hebben. Uw kind mag de eerste week na de operatie niet zwemmen of in bad.
De kans op infectie of nabloeding is bij deze ingreep aanwezig. Neem in de volgende gevallen altijd contact op met de polikliniek Urologen:
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoon 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoon 0492 – 59 59 50.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.