logo

Allergie voor insectengif



Bij een insectenallergie hebben mensen een allergie voor het gif van insecten. Het gif wordt bij de steek via de angel in de huid gebracht. Patiënten met insectengifallergie komen relatief weinig voor, maar een allergische reactie kan (zeer) ernstig verlopen en zelfs fataal zijn. Elk jaar overlijden er in Nederland tussen de 2 en 10 mensen door een steek van een insect. Wees daarom alert op de verschijnselen en laat je doorverwijzen naar een allergiespecialist!

In Nederland zijn wespen verantwoordelijk voor 80-85% van alle insectensteken. Steken van bijen en hommels zijn vooral beroep gerelateerd (imkers en medewerkers in de glastuinbouw). Met de toename van de hoornaar in ons land, neemt ook het aantal steken van dit insect toe. In de zomer neemt de kans op insectensteken toe.

Er bestaan drie soorten reacties op insectengif.

  • Normale reactie, patiënt hoeft niet naar allergiespecialist
    Er ontstaat een zwelling, roodheid en jeuk rondom de steekplaats. De doorsnede van de zwelling is kleiner dan 10 cm. Dit is een pijnlijke maar onschuldige reactie. Bij deze reactie is een doorverwijzing niet nodig.
  • Forse lokale reactie (large local), patiënt hoeft niet naar allergiespecialist
    Er ontstaat een zwelling met een doorsnede van meer dan 10 cm. Soms zwelt een hele arm of een heel been op, dit kan ook nog de volgende dag(en) het geval zijn. Eventueel bijkomende klachten als algehele malaise, koortsig gevoel, misselijkheid en pijn komen ook voor. Hoe vervelend en beangstigend een dergelijke reactie ook is, dit is nog steeds een onschuldige reactie. Ook bij deze reactie is een doorverwijzing niet nodig.
  • Systemische reactie, patiënt moet wel naar allergiespecialist
    Wanneer er klachten optreden op afstand van de plek waar het insect heeft gestoken, is dit wél reden om zich door te laten verwijzen naar een allergiespecialist.

We onderscheiden 4 gradaties van ernst:

  • Graad 1: Jeuk, roodheid en/of galbulten over het gehele lichaam, gevoel van onrust.
  • Graad 2: Zwelling van lippen, ogen, oren, handen, voeten en/of geslachtsdelen, misselijk, braken, buikpijn, diarree, licht in het hoofd, drukkend gevoel op de borst.
  • Graad 3: Moeite met slikken, hese stem, onduidelijk praten, kortademig, piepen, gierende ademhaling.
  • Graad 4: Lage bloeddruk, hartritmestoornissen, urine en/of ontlasting laten lopen, bewusteloos raken, blauwe lippen, neus, vingers en/of tenen.

Bent u gestoken en heeft u klachten die verder gaan dan een (forse) lokale zwelling? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist voor een verwijzing naar de polikliniek Longgeneeskunde van het Elkerliek ziekenhuis. Wij hebben ruime ervaring op het gebied van diagnostiek en behandelmogelijkheden bij insectengifallergie bij volwassenen, zoals noodmedicatie in de vorm van een adrenaline auto-injector of immunotherapie/desensibilisatie. U krijgt tijdens immunotherapie/desensibilisatie gecontroleerd kleine hoeveelheden insectengif toegediend om ervoor te zorgen dat uw lichaam went aan insectengif. Tijdens of na afloop van de behandeling bestaat de mogelijkheid om middels een proefsteek met een levend insect te beoordelen of u daadwerkelijk beschermd bent. Een proefsteek wordt ook ingezet in de diagnostische fase als er twijfel bestaat of het daadwerkelijk om een allergische reactie gaat. Hiervoor kunnen patiënten ook naar ons verwezen worden vanuit andere ziekenhuizen. 

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie: Allergie voor insecten | NVvAKI

Informatiefolder: 'Desensibiliseren met bijen/wespengif - meest gestelde vragen'

Contact

Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13

Longfunctieonderzoek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 54 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 71 50


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
LON-INS
Laatst bewerkt: 20-11-2024