Dementerende patiënten zijn vaak gedeeltelijk of volledig afhankelijk van mantelzorgers. Vaak hebben ze een bijzondere relatie met elkaar; mensen delen veel herinneringen en gelukkige momenten. De zorg voor een naaste kan zin geven aan het leven. Aan de andere kant kan het ook (te) veel zijn. Mantelzorgers kunnen door de zorg kampen met stress of andere klachten. De omgang met een dementerende is niet altijd makkelijk. Op de afdeling Geriatrie begeleiden we niet alleen de geriatrische patiënt, maar geven we ook zijn of haar mantelzorgers veel aandacht. We geven indien gewenst tips en handvatten met betrekking tot de omgang met dementerenden. Deze folder kan u wellicht helpen. De folder is voornamelijk tot stand gekomen met informatie uit het boek ‘de magische wereld van Alzheimer’, van Huub Buijssen.
Het is goed om u te verdiepen in de aandoening dementie: welke vorm van dementie is het, wat zijn de symptomen, hoe is het verloop van de aandoening. Verder is het belangrijk om u te verdiepen in de persoon. Wat zijn de interesses, hobby’s, wat houdt hem of haar bezig. Waar praat hij of zij graag over en welk onderwerp kan ik beter vermijden? Praten over vroeger heeft meestal een positieve werking op de dementerende. Bovendien kan het voor u ook aangenaam zijn om samen oude herinneringen op te halen. Praat met uw naaste over alles waar hij of zij trots en gelukkig aan terugdenkt.
Als u goed voor uzelf zorgt, dan kunt u het ook beter opbrengen om voor een ander te zorgen. Neem op tijd uw rust en neem af en toe afstand.
Een discussie aangaan, uw dementerende naaste willen overtuigen, gaat vaak niet goed. De dementie sluit de weg van de logica grotendeels af. Daar komt bij dat een dementerende vaak heel emotioneel reageert. Ook leert hij of zij niet van fouten. Kortom, wat heeft uw gelijk halen voor zin?
Uw stemming kan de gemoedstoestand van uw naaste gedeeltelijk sturen. Zet uw vriendelijkste gezicht op en probeer uw problemen even te vergeten. Humor werkt ontspannend, bevrijdend en het verjaagt de somberheid. Meestal krijgt u dezelfde stemming terug. Een dementerende begrijpt niet altijd de inhoud van de boodschap. Daarom speelt non-verbale communicatie een hele grote rol. Vraag hem of haar iets, op dezelfde toon en manier als waarop u zelf graag toegesproken wordt.
Als de dementerende boos wordt, kan het zijn dat hij/zij boos is, maar het kan ook verdriet of angst zijn. In plaats van boos te reageren of in de verdediging te schieten, is het beter hem of haar te steunen en te onderzoeken welk gevoel achter de façade van woede zit. Door het aangetaste brein en geheugen vertelt de dementerende soms onsamenhangende feiten. Als u goed luistert, kunt u vaak wel achterhalen wat de dementerende van slag heeft gemaakt. Meegaan in het gevoel is vaak al voldoende. Zeg bijvoorbeeld: "Het is me toch wat!", "Ik heb met u te doen!", "Ik zie dat het u verdrietig maakt". Het geeft vaak al een goed gevoel dat er serieus naar het verhaal geluisterd wordt.
Als een dementerende klaagt of negatief is, focus u dan op de vraag: Welk gevoel probeert hij/zij nu uit te drukken? Als men zegt: “Ik wil naar mijn moeder”, dan kunt u in plaats van te zeggen dat moeder al lang overleden is, beter vragen: “U houdt veel van uw moeder? Vertel eens iets over haar”.
Dementerenden hebben vaak een lager tempo. Pas u hierop aan. Als u iemand helpt met de verzorging, werk dan langzamer dan u gewend bent te doen. Zo ook in de communicatie. Routine en vaste structuur geven de dementerende houvast, grip en overzicht. Een onverwachte verrassing valt niet altijd in goede aarde.
Dementerenden vinden het vaak moeilijk om kritiek te aanvaarden en met kritiek om te gaan. Vaak ontaardt dit in woede en agressie. Doe uw best om uw dementerende naaste niet te laten falen door hem/haar steeds te testen. Vermijd vragen als: “Weet je nog hoe dit meisje heet?”, maar zeg: “Kijk eens, ....( naam) is ook meegekomen”. Ga niet in discussie wanneer u beschuldigd wordt. U voorkomt boosheid door de schuld gewoon op u te nemen, iets wat best wel moeilijk kan zijn.
Als u uw ogen en oren opent, ziet u dat dementie niet altijd het verlies van vaardigheden betekent: er komen ook nieuwe vaardigheden voor in de plaats. U kunt zich misschien soms ergeren aan de beweringen en verhalen. U kunt echter ook met verwondering en bewondering naar verhalen luisteren. Leer genieten van de manier en de vaardigheid waarop uw naaste de dingen weet te verdraaien en te verbloemen. Informatie wordt langzamer verwerkt. Veel prikkels tegelijk zorgen al snel voor overbelasting.
Vaak vergeet een dementerende wie er vandaag op bezoek is geweest en wat deze voor hem heeft gedaan. Maar maakt dit een bezoekje minder belangrijk? Nee, als u uw naaste een moment van vreugde of geluk kunt bezorgen, dan doet u iets wat zijn leven de moeite waard maakt. En daarmee ook dat van u.
Behoefte aan liefde en genegenheid blijft, neemt zelfs toe, nu hun wereld instort en men steeds hulpelozer wordt. Een aantal tips:
Dementerende mensen zullen vaak hun diepste verlangens en angsten indirect communiceren. In een latere fase van dementie herkent men misschien uw gezicht niet, maar wel uw stem. Uw stem heeft voor uw naaste iets geruststellends.
Tob niet voortdurend over wat de toekomst brengen zal, maar probeer te leven in het nu. Af en toe vooruit kijken en jezelf de vraag stellen: hoe lang je nog wilt en kunt zorgen is goed, maar op tijd de knop omdraaien en concentreren op het heden is raadzaam.
Weet dat je als kind onmogelijk de schuld kunt afbetalen door dezelfde zorg te geven die je in je kindertijd hebt gekregen van je ouder(s). Het is vaak zo dat lastige gevoelens in kracht toenemen, wanneer je er tegen vecht. Durf tegen jezelf te zeggen: “Ja, ik voel me schuldig”. Wanneer je alles (hobby’s, gezin, vrije tijd) zou opgeven, zou je dan nog op een ontspannen manier kunnen zorgen? Dit zijn wel dingen om te overwegen.
We zijn allemaal wel eens onze sleutels kwijt. Terwijl we zoeken roepen we nog al snel: “Waar heb ik mijn sleutels gelaten?” of “Wie heeft mijn auto nu weer gebruikt?” Op dat moment hebben we al last van boosheid, ongeduld, achterdocht en/of beschuldiging. Maar daarnaast hebben we ook vertrouwen, oplossend vermogen, herkenning en een goede oriëntatie. Uiteindelijk lukt het wel om de sleutels terug te vinden en is er vertrouwen in de omgeving. Maar wat als we nu iets kwijt zijn in een vreemde omgeving? Zoals bijvoorbeeld in een duistere of drukke omgeving of wanneer u omringt bent door onbekenden. Dan zijn we al beter op onze hoede en letten beter op onze spullen.
Hoe is dit in de beleving van een dementerende?
Een dementerende:
Een dementerende die familie/verzorgenden niet meer herkent, heeft steeds het gevoel in gezelschap te zijn met onbekenden. Daarbij speelt ook het gevoel afhankelijk te zijn van deze onbekenden.
Voor een dementerende komt het bedreigend over wanneer familie/verzorgenden:
Dit komt doordat de dementerende zijn/haar naaste familie/verzorgenden niet altijd herkent.
Tips om achterdocht bij dementerenden te verminderen:
Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites: www.alzheimer-nederland.nl www.dementieonline.nl www.levgroep.nl
Het volgende boek is ook een aanrader:
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 56 64
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.