Telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur.
T. 0492 – 59 55 60 E. die@elkerliek.nl
Inleiding
In deze folder vindt u dieetadviezen voor een week. Iedere dag bevat maximaal 1500 kilocalorieën (kcal). Naast een overzicht per dag vindt u ook een overzicht van variaties op de warme maaltijd. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met uw diëtist.
Algemene tips en opmerkingen
Drink elke dag 1,5 tot 2 liter aan vocht, kies voor dranken zonder kcal, zoals water, bouillon, koffie en thee zonder suiker/melk/koffiemelk/poeder, (zoetstof en/of halfvolle melk is toegestaan).
Als tussendoortje kunt u bijvoorbeeld rauwe groenten en/of fruit gebruiken.
Gebruik zo min mogelijk zout, kruiden en specerijen zijn wel toegestaan.
Kies die dag uit die het best bij uw eetpatroon past, alle dagen bevatten 1500kcal.
Mager broodbeleg
20+ kaas / 30+ kaas
magere smeerkaas
achterham;
beenham;
casselerrib;
gekookte lever;
kipfilet;
rauwe ham;
rookvlees;
rosbief;
schouderham;
varkensfricandeau.
Maandag
Ontbijt
1 snee licht roggebrood.
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met 1 plakje magere vleeswaren.
Lunch
1 snee volkoren knäckebröd met 20+ smeerkaas.
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plak magere vleeswaren.
1 schaaltje magere yoghurt met 1 eetlepel muesli zonder suiker of havermout.
1 portie fruit.
Tussendoor
flink stuk komkommer (50 gram).
1 plak ontbijtkoek.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
stoofschotel:
100 gram mager varkensfilet;
1 ui, 1 tomaat en 1 groene paprika;
kruiden en specerijen naar smaak toevoegen;
smoren in een afgestreken eetlepel vloeibare bak- en braadproducten of olie en in 15 tot 20 minuten gaar stoven.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker halfvolle melk/karnemelk.
In de loop van de avond
1 volkoren biscuit.
1 portie fruit.
1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Dinsdag
Ontbijt
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine, belegd met 1 plakje magere vleeswaren of appelstroop/halvajam.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Lunch
1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 20+ of 30+ kaas.
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
Tussendoor
2 volkoren biscuit.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
tartaar (75-100 gram), gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
ruime portie spinazie of andijvie zonder boter/saus.
rauwkost (bijvoorbeeld witte/rode kool, wortel, witlof met azijn/citroensap)
kruiden en specerijen naar smaak toevoegen.
In de loop van de avond
1 portie fruit.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Woensdag
Ontbijt
1 schaaltje magere (fruit)yoghurt met 4 eetlepels muesli zonder suiker of havermout.
1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 volkoren biscuit.
Lunch
4 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
1 plak magere vleeswaren;
1 gekookt ei;
1 tomaat.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 rijstwafel of 1 volkoren biscuit.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
kabeljauw- of koolvisfilet (100-125 gram), gestoofd of bereid in bakolie in de oven:
ui en 60 gram bleekselderij;
peper, zout, tijm en citroensap;
geraspte wortel met citroensap.
1 dessertschaaltje met gemengde sla met slasaus (25%).
In de loop van de avond
1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Donderdag
Ontbijt
1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
1 snee licht roggebrood belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (halva)jam of stroop.
Lunch
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine.
2 sneetjes knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine.
beleg bestaande uit:
1 plak 20+ of 30+ kaas;
1 plak magere vleeswaren;
1 tomaat of 1 stuk komkommer;
1 portie fruit.
Tussendoor
1 plak ontbijtkoek.
1 portie fruit.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
magere hamlap (maximaal 100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
voor jus: 1 theelepel tomatenpuree en wat water toevoegen.
portie bloemkool met eventueel 1 sauslepel groentesaus uit pakje (aanmaken met groentenat van bloemkool).
1 schaaltje magere yoghurt.
In de loop van de avond
enkele augurkjes.
1 schaaltje magere (vruchten) yoghurt met ½ portie fruit.
Vrijdag
Ontbijt
1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine, belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
1 schaaltje magere yoghurt met ½ portie fruit.
Lunch
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met magere smeerkaas.
1 snee roggebrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
1 plak 20+ of 30+ kaas;
1 plak magere vleeswaren of zoetbeleg.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 mariakoekje.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 opscheplepels gare zilvervliesrijst.
schotel bestaande uit:
100 gram rundergehakt
1 paprika
1 ui
smoren en in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie en in 15 tot 20 minuten gaar stoven.
voor jus: 1 eetlepel tomatenpuree en wat water toevoegen.
1 schaaltje magere yoghurt.
In de loop van de avond
2 volkoren biscuit.
1 portie fruit.
Zaterdag
Ontbijt
2 sneetjes volkorenbrood.
1 ei gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 schaaltje magere yoghurt.
Lunch
2 sneetjes bruin knäckebröd.
1 snee roggebrood dus besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
1 plak 20+ of 30+ kaas;
1 plak magere vleeswaren;
eventueel 1x jam of stroop
1 plak magere vleeswaren of zoetbeleg.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
kipfilet (100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
portie spruiten of sperziebonen.
In de loop van de avond
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
1 portie fruit.
Zondag
Ontbijt
1-2 sneetjes rozijnenbrood.
2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met 2 plakjes magere vleeswaren.
1 portie fruit.
1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
Lunch
2 sneetjes volkorenbrood met:
1 plak magere vleeswaren;
enkele partjes sinaasappel;
afgedekt met 1 plak 20+ of 30+ kaas;
bereiden in oven of onder grill.
Tussendoor
1 portie fruit.
1 volkoren biscuit.
Warme maaltijd
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
100 gram tartaar of biefstuk gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
5 eetlepels doperwten of tuinbonen.
sla met azijn, kruiden zout en peper.
1 schaaltje magere yoghurt.
In de loop van de avond
1 glas ongezoete vruchtensap of 1 klein glas droge sherry, wijn of port.
Variaties op de warme maaltijd
Maandag
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
kipfilet (maximaal 100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
gekruid met zout, peper, kerriepoeder.
1 schijfje ananas meebakken.
portie gesmoorde prei.
Dinsdag
eventueel 1 kopje tomatenbouillon (25 gram).
3 opscheplepels gare zilvervliesrijst of mihoen.
schotel van:
100 gram varkenspoulet;
1 ui, ½ prei, taugé, fijngesneden witte kool;
kruiden en specerijen naar smaak.
bakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
Woensdag
4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
75-100 gram tartaar gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
portie bloemkool of broccoli eventueel bestrooien met magere strooikaas.
Donderdag
eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
2 kleine aardappeltjes (100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.