logo

1500 kcal-dieet voor 7 dagen



Overzicht gegevens

Naam  
Geboortedatum  
Datum  
Diëtist  
Behandelend arts  
Contact afdeling Diëtetiek Telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur.

T. 0492 – 59 55 60
E. die@elkerliek.nl

Inleiding

In deze folder vindt u dieetadviezen voor een week. Iedere dag bevat maximaal 1500 kilocalorieën (kcal). Naast een overzicht per dag vindt u ook een overzicht van variaties op de warme maaltijd. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met uw diëtist.

Algemene tips en opmerkingen

  • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter aan vocht, kies voor dranken zonder kcal, zoals water, bouillon, koffie en thee zonder suiker/melk/koffiemelk/poeder, (zoetstof en/of halfvolle melk is toegestaan).
  • Als tussendoortje kunt u bijvoorbeeld rauwe groenten en/of fruit gebruiken.
  • Gebruik zo min mogelijk zout, kruiden en specerijen zijn wel toegestaan.
  • Kies die dag uit die het best bij uw eetpatroon past, alle dagen bevatten 1500kcal.

Mager broodbeleg

  • 20+ kaas / 30+ kaas
  • magere smeerkaas
  • achterham;
  • beenham;
  • casselerrib;
  • gekookte lever;
  • kipfilet;
  • rauwe ham;
  • rookvlees;
  • rosbief;
  • schouderham;
  • varkensfricandeau.

Maandag

Ontbijt

  • 1 snee licht roggebrood.
  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met 1 plakje magere vleeswaren.

Lunch

  • 1 snee volkoren knäckebröd met 20+ smeerkaas.
  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plak magere vleeswaren.
  • 1 schaaltje magere yoghurt met 1 eetlepel muesli zonder suiker of havermout.
  • 1 portie fruit.

Tussendoor

  • flink stuk komkommer (50 gram).
  • 1 plak ontbijtkoek.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • stoofschotel:
    • 100 gram mager varkensfilet;
    • 1 ui, 1 tomaat en 1 groene paprika;
    • kruiden en specerijen naar smaak toevoegen; 
    • smoren in een afgestreken eetlepel vloeibare bak- en braadproducten of olie en in 15 tot 20 minuten gaar stoven. 
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker halfvolle melk/karnemelk.

In de loop van de avond

  • 1 volkoren biscuit.
  • 1 portie fruit.
  • 1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Dinsdag

Ontbijt

  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine, belegd met 1 plakje magere vleeswaren of appelstroop/halvajam.

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Lunch

  • 1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 20+ of 30+ kaas.
  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plakje magere vleeswaren.

Tussendoor

  • 2 volkoren biscuit.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • tartaar (75-100 gram), gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • ruime portie spinazie of andijvie zonder boter/saus.
  • rauwkost (bijvoorbeeld witte/rode kool, wortel, witlof met azijn/citroensap)
  • kruiden en specerijen naar smaak toevoegen.

In de loop van de avond

  • 1 portie fruit.
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Woensdag

Ontbijt

  • 1 schaaltje magere (fruit)yoghurt met 4 eetlepels muesli zonder suiker of havermout.
  • 1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine belegd met 1 plakje magere vleeswaren.

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 volkoren biscuit.

Lunch

  • 4 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
    • 1 plak magere vleeswaren;
    • 1 gekookt ei;
    • 1 tomaat.
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 rijstwafel of 1 volkoren biscuit.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • kabeljauw- of koolvisfilet (100-125 gram), gestoofd of bereid in bakolie in de oven:
    • ui en 60 gram bleekselderij;
    • peper, zout, tijm en citroensap;
    • geraspte wortel met citroensap.
  • 1 dessertschaaltje met gemengde sla met slasaus (25%).

In de loop van de avond

  • 1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Donderdag

Ontbijt

  • 1 schaaltje magere yoghurt, of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
  • 1 snee licht roggebrood belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
  • 1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (halva)jam of stroop.

Lunch

  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine.
  • 2 sneetjes knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine.
  • beleg bestaande uit:
    • 1 plak 20+ of 30+ kaas;
    • 1 plak magere vleeswaren;
    • 1 tomaat of 1 stuk komkommer;
    • 1 portie fruit.

Tussendoor

  • 1 plak ontbijtkoek.
  • 1 portie fruit.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • magere hamlap (maximaal 100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • voor jus: 1 theelepel tomatenpuree en wat water toevoegen.
  • portie bloemkool met eventueel 1 sauslepel groentesaus uit pakje (aanmaken met groentenat van bloemkool).
  • 1 schaaltje magere yoghurt.

In de loop van de avond

  • enkele augurkjes.
  • 1 schaaltje magere (vruchten) yoghurt met ½ portie fruit.

Vrijdag

Ontbijt

  • 1 snee volkoren knäckebröd dun besmeerd met (dieet)halvarine, belegd met 1 plakje magere vleeswaren.
  • 1 schaaltje magere yoghurt met ½ portie fruit.

Lunch

  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met magere smeerkaas.
  • 1 snee roggebrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
    • 1 plak 20+ of 30+ kaas;
    • 1 plak magere vleeswaren of zoetbeleg. 

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 mariakoekje.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 opscheplepels gare zilvervliesrijst.
  • schotel bestaande uit:
    • 100 gram rundergehakt
    • 1 paprika
    • 1 ui
    • smoren en in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie en in 15 tot 20 minuten gaar stoven. 
    • voor jus: 1 eetlepel tomatenpuree en wat water toevoegen. 
  • 1 schaaltje magere yoghurt. 

In de loop van de avond

  • 2 volkoren biscuit.
  • 1 portie fruit.

Zaterdag

Ontbijt

  • 2 sneetjes volkorenbrood.
  • 1 ei gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct.
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 schaaltje magere yoghurt.

Lunch

  • 2 sneetjes bruin knäckebröd.
  • 1 snee roggebrood dus besmeerd met (dieet)halvarine met beleg bestaande uit:
    • 1 plak 20+ of 30+ kaas;
    • 1 plak magere vleeswaren;
    • eventueel 1x jam of stroop
  • 1 plak magere vleeswaren of zoetbeleg. 

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • kipfilet (100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • portie spruiten of sperziebonen.

In de loop van de avond

  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.
  • 1 portie fruit.

Zondag

Ontbijt

  • 1-2 sneetjes rozijnenbrood.
  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met (dieet)halvarine met 2 plakjes magere vleeswaren.
  • 1 portie fruit.
  • 1 schaaltje magere yoghurt of 1 beker karnemelk/halfvolle melk.

Lunch

  • 2 sneetjes volkorenbrood met:
    • 1 plak magere vleeswaren;
    • enkele partjes sinaasappel;
    • afgedekt met 1 plak 20+ of 30+ kaas; 
    • bereiden in oven of onder grill. 

Tussendoor

  • 1 portie fruit.
  • 1 volkoren biscuit.

Warme maaltijd

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • 100 gram tartaar of biefstuk gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • 5 eetlepels doperwten of tuinbonen.
  • sla met azijn, kruiden zout en peper.
  • 1 schaaltje magere yoghurt.

In de loop van de avond

  • 1 glas ongezoete vruchtensap of 1 klein glas droge sherry, wijn of port.

Variaties op de warme maaltijd

Maandag

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • kipfilet (maximaal 100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • gekruid met zout, peper, kerriepoeder.
  • 1 schijfje ananas meebakken.
  • portie gesmoorde prei.

Dinsdag

  • eventueel 1 kopje tomatenbouillon (25 gram).
  • 3 opscheplepels gare zilvervliesrijst of mihoen.
  • schotel van:
    • 100 gram varkenspoulet;
    • 1 ui, ½ prei, taugé, fijngesneden witte kool;
    • kruiden en specerijen naar smaak.
  • bakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.

Woensdag

  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • 75-100 gram tartaar gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • portie bloemkool of broccoli eventueel bestrooien met magere strooikaas.

Donderdag

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 2 kleine aardappeltjes (100 gram) gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • ovenpakketje met aluminiumfolie van:
    • 100-125 gram kabeljauw;
    • fijngesneden prei, ui, wortel, zout, peper, tijm, dille.
  • groenten en kruiden op de vis leggen, pakketje dichtvouwen en ongeveer in 30 minuten gaar laten worden op 200 ⁰C.
  • portie gekookte worteltjes.

Vrijdag

  • eventueel 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • 100 gram magere hamlap gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • salade:
    • ijsbergsla;
    • tomaat;
    • paprika;
    • uiringen;
    • dressing zonder olie.

Zaterdag

  • 3 eetlepels gare macaroni.
  • schotel van:
    • 100 gram rundergehakt
    • 1 ui
    • ½ prei
    • ½ blikje gepelde tomaten
    • kruiden en specerijen naar smaak
    • bakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • eventueel schaaltje rauwkost

Zondag

  • evt. 1 kopje bouillon met groente (25 gram).
  • 4 kleine gekookte aardappelen (200 gram).
  • 100 gram tartaar of biefstuk gebakken in een afgestreken eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct of olie.
  • portie sperziebonen of spruiten.

Telefoonnummers en adressen

Diëtetiek 
T: 0492 – 59 55 60
maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur
E: die@elkerliek.nl 

Contact


Diëtetiek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 60
maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur
E: die@elkerliek.nl


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DIE-41279
Laatst bewerkt: 3-10-2024