In 2011 is in het Elkerliek gestart met het toepassen van een voorste benadering bij het plaatsen van een heup prothese. Deze benadering wordt ook wel de DAA genoemd, dit staat voor Direct Anterior Approach.
Reden om voor deze benadering te kiezen is de vlotte revalidatie die hierna mogelijk is; omdat bij deze benadering de spieren niet doorgenomen worden is de ingreep minder ingrijpend. Daarbij is de stabiliteit van de heup prothese optimaal en komt een luxatie van de prothese (uit de kom) ook vrijwel niet meer voor. Door spiersparend te opereren verloopt de revalidatie sneller, vooral in de hele vroege fase juist na de ingreep. Sinds de invoer van deze DAA hebben we dan ook een aanzienlijke afname gezien van de opnameduur. De gemiddelde patiënt kan doorgaans de dag na de ingreep al met krukken over de gang lopen en kan dan ook met ontslag.
Aangezien de kans op een luxatie klein is hoeven we minder streng te zijn in de nabehandeling en mogen mensen in bed liggen zoals ze dat gewend zijn.
Bijkomend voordeel van deze benadering is de rugligging tijdens de ingreep. Daardoor is het mogelijk de beenlengte optimaal te bepalen middels het vergelijken van het andere been dat er bij rugligging simpelweg naast ligt. Dit in tegenstelling tot de zijligging.
Ondertussen is de ervaring met deze benadering ruim en voor de operateurs die er binnen ons ziekenhuis gebruik van maken de standaard benadering geworden voor de heup. De vlotte vroege revalidatie blijkt niet alleen uit de korte opnameduur, maar ook uit het bewegingsonderzoek dat standaard verricht wordt na de ingreep. Vroege resultaten van dit onderzoek zijn reeds gepubliceerd.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.