Bij de vaststelling en behandeling van overgevoeligheidsreacties op bijen-of wespengif onderscheiden we drie stappen:
Nadat u bij de longarts bent geweest kunt u bij het laboratorium bloed laten prikken. Ook krijgt u een afspraak mee voor de huidallergietest. Aan de hand van de uitslagen van deze test en het bloedonderzoek wordt u geadviseerd of het zinvol is de desensibilisatiekuur te volgen.
Het doel van de kuur is weerstand op te wekken tegen het gif van de bijen- of wespensteek. Desensibilisatie gebeurt in 2 fasen: de instelfase en de onderhoudsfase.
Er zijn 2 instelschema’s, een korte van 6 weken en een langere van 15 weken. Bij voorkeur werken wij met een schema van 6 weken. Dan bent u ook sneller beschermd en hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. Op indicatie of bij opgetreden bijwerkingen kan uw arts alsnog kiezen voor een langzamer opbouwschema van 15 weken.
Het 6 wekelijks schema houdt in dat u gedurende 6 weken wekelijks langskomt voor meerdere injecties; eerste week 3 injecties op dag 1, nadien steeds 2 injecties per keer; steeds met tussenpozen van een half uur, waarbij de concentratie toegediende allergeen steeds verhoogd wordt. Als u eenmaal op de einddosis zit in week 7, wordt vanaf dat moment de tijd tussen de injecties steeds met 1 week verlengd, totdat de tussentijd 6 weken bedraagt. Hierna krijgt u iedere 6 weken een injectie gedurende 3 tot 5 jaar (onderhoudsfase). Dit kan eventueel ook in overleg bij uw huisarts plaatsvinden. U moet er rekening mee houden dat u na iedere injectie 30 minuten moet wachten voordat u naar huis mag gaan. Dit geldt voor de gehele desensiblisatieperiode.
Het 15 wekelijks schema houdt in dat u gedurende 15 weken wekelijks langskomt voor telkens 1 injectie, waarbij de concentratie toegediende allergeen steeds verhoogd wordt. Als u eenmaal op de einddosis zit in week 15, wordt vanaf dat moment de tijd tussen de injecties steeds met 1 week verlengd, totdat de tussentijd 6 weken bedraagt. Hierna krijgt u iedere 6 weken een injectie gedurende 3 tot 5 jaar (onderhoudsfase). Ook hier geldt dat u na iedere injectie een half uur moet wachten gedurende de gehele desensibilisatieperiode.
Let op: de injecties kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Het is aan te raden om de eerste weken niet alleen te komen!
Om de mate van bescherming van de desensibilisatiebehandeling te kunnen vaststellen is soms een provocatietest nodig. De eventuele controleprovocatie met een levende bij of wesp gebeurt altijd in overleg met uw behandelend longarts. Voor deze test wordt u enkele uren opgenomen. Hierbij wordt u aangesloten aan de bewakingsmonitor en wordt er bloed bij u afgenomen. Tevens wordt er een infuus ingebracht. In aanwezigheid van een arts en een verpleegkundige, wordt u in het bovenbeen, door desbetreffende insect, gestoken.
De eventuele reacties worden geobserveerd met behulp van bewakingsapparatuur. Regelmatig wordt uw bloeddruk gemeten. Ook andere reacties die optreden worden vastgelegd. Er is gedurende de hele provocatietest een verpleegkundige aanwezig en ook de arts zal het verloop nauwgezet controleren. Aan de hand van de reacties kan tevens de dosering voor de onderhoudsinjecties worden bepaald.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van de longgeneeskunde.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.