Er is door uw (huis)arts één van de volgende doppleronderzoeken voor u gepland:
Doppler/enkel-arm index: dit is een onderzoek om de doorgankelijkheid van de slagaders te meten in de benen.
Raynaud: dit is een onderzoek om de doorbloeding van de vingers of tenen te meten bij warmte en kou.
TOS: met dit onderzoek kunnen we bepalen of de slagaders in de armen worden afgekneld.
Tcpo2: dit is een onderzoek om het zuurstofgehalte te meten in de huid.
Voorbereiding thuis
Wij verzoeken u vriendelijk om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen.
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom 10 minuten eerder!
In het ziekenhuis
Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Cardiologen’. Meld u aan de balie.
Onderzoeken
Doppler/enkel-arm index: Voor dit onderzoek zal de vaatlaborant(e) u vragen uw benen en voeten van kleding vrij te maken en daarna op uw rug op de onderzoekstafel te gaan liggen. De laborant(e) zal bloeddrukmanchetten om uw benen en armen aanbrengen. Eerst wordt in rust de bloeddruk aan de armen en enkels gemeten. Tevens wordt de pulsatie (klopping) van de bloedstroom in de liezen en knieholtes gemeten. Daarna gaat u vijf minuten op een loopband lopen, dit ligt aan de aanvraag van uw (huis)arts. Na deze inspanning worden de metingen aan de armen en enkels herhaald. Het onderzoek kan pijnlijk zijn als u een hogere bloeddruk of pijnlijke benen heeft.
Raynaud: Tijdens dit onderzoek worden de vingers en/of tenen gemeten. U mag op de rand van de onderzoekstafel gaan zitten. Er worden sensoren geplaatst op uw vingers of tenen, deze meten met behulp van een lichtsignaal de bloedtoevoer in de vingers en/of tenen. Er worden drie metingen gedaan; eerst een meting op kamertemperatuur, daarna worden uw handen of voeten 3-5 minuten in een bak met koud water gedompeld en volgt de tweede meting. Ten slotte worden uw handen of voeten 3-5 minuten in een bak met warm water gedompeld en volgt de derde meting. Het onderzoek is niet pijnlijk of belastend. Het is van belang dat u tijdens de meting zo ontspannen en stil mogelijk zit.
Tos: Voor dit onderzoek mogen de armen van kleding vrij gemaakt worden, en mag u gaan zitten op de rand van de onderzoekstafel. Om te meten of de slagader in uw schouder/arm ook afgekneld wordt sluit de vaatlaborant sensoren aan op uw vingers en wordt er in verschillende houdingen gemeten of de pulsaties al dan niet wegvallen/verminderen. Het onderzoek is niet belastend.
Tcpo2: Voor dit onderzoek zal de vaatlaborant(e) u vragen uw benen en voeten van kleding vrij te maken en daarna op uw rug op de onderzoekstafel te gaan liggen. Het is van belang om geen bodylotion, olie of crème aan te brengen op de huid de dag van het onderzoek. Er wordt een meting verricht d.m.v. de sensoren aan het onderbeen, de enkel of de voorvoet of naast de eventuele open wond. Ook wordt er een sensor geplakt net onder de schouder. De laborant maakt de plek van de meting eerst schoon met wat alcohol. Daarna worden er plakkers met een elektroden op de huid aangebracht. De meting wordt nu gestart en kan 10 tot 20 minuten duren. Tijdens de registratie blijft u rustig liggen. De elektroden kunnen warm aanvoelen op de huid, maar het onderzoek is niet pijnlijk of belastend.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 10 - 30 minuten, afhankelijk van de aanvraag van de (huis)arts.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend (huis)arts na het onderzoek of bij uw volgend bezoek bij uw (huis)arts.
Verhinderd
Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek waar u uw afspraak heeft gemaakt.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.