logo

Orthoptie



Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Een rechte oogstand is de basis voor een goede samenwerking tussen beide ogen. Een orthoptist is een HBO opgeleide paramedicus die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van het zien bij kinderen, de oogstand, de oogbewegingen en de samenwerking tussen beide ogen. 

Wat doet een orthoptist

Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen beide ogen, de ontwikkeling van het zien en meet de oogsterkte op. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist een behandeling in. 

De ontwikkeling van het zien vindt plaats in de eerste 6 à 7 levensjaren. De samenwerking tussen beide ogen kan echter op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden.  

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht

De orthoptist onderzoekt en behandelt onder andere: 

  • scheelzien;
  • een lui oog;
  • dubbelzien;
  • oogbewegingsstoornissen;
  • oogsterkte afwijkingen;
  • hoofdpijn;        
  • leesklachten. 

Verwijzing

De huisarts, consultatiebureau-arts, GGD-arts en oogarts kunnen een patiënt met bovengenoemde klachten naar een orthoptist verwijzen. Binnen het ziekenhuis kunnen ook andere specialisten verwijzen. 

Scheelzien 

Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben. De orthoptist onderzoekt en bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril en/of oefeningen. In sommige gevallen is het nodig het scheelzien te verbeteren door een operatie. De orthoptist stelt vervolgens in samenspraak met de oogarts een operatieplan op. 

Een lui oog

Men spreekt van een 'lui oog' als het oog gezond is maar toch niet goed kan zien, ondanks de juiste brilsterkte. Een lui oog ontstaat in de periode dat de gezichtsscherpte nog in ontwikkeling is. Het is daarom belangrijk om in deze periode te starten met een behandeling.  

Dubbelzien en oogbewegingsstoornissen

Dubbelzien kan ontstaan doordat één of meerdere oogspieren niet goed functioneren of niet goed worden aangestuurd vanuit de hersenen. Een orthoptist onderzoekt welke spier(en) niet goed functioneren. Vervolgens wordt er een beleids- en behandelplan opgesteld. 

Oogsterkte afwijkingen

Het meten van de oogsterkte is één van de deskundigheden van een orthoptist. Om het onderzoek goed uit te voeren, kan gebruik worden gemaakt van oogdruppels. Zo kan ook bij jonge kinderen de oogsterkte bepaald worden. 

Hoofdpijn en/of leesklachten

Door een verminderde samenwerking tussen beide ogen kunnen hoofdpijn en/of leesklachten ontstaan. De orthoptist onderzoekt en behandelt stoornissen op dit gebied.  

Hoe lang duurt een behandeling

De duur van een behandeling is afhankelijk van de diagnose.   

Vergoeding

Orthoptische hulp in het ziekenhuis wordt door de ziektekostenverzekeraars volledig vergoed. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Oogheelkunde via de BeterDichtbij-app of telefonisch via 0492 - 59 59 52.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12

Secretariaat Oogheelkunde

T: 0492 – 59 58 58
E: oogartsen@elkerliek.nl 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-35605
Laatst bewerkt: 4-4-2024