logo

EEG bij kinderen



U wordt verwacht op de polikliniek van de neurologen in Helmond op : _______________________________
datum : ___________________________
om : ___________________________ uur

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen.

Met een EEG (elektro-encefalogram) wordt de elektrische activiteit van de hersenen onderzocht. Hiermee proberen wij achter de oorzaak van de klachten te komen. In deze folder vindt u algemene informatie over het onderzoek. Mogelijk kiest de arts/laborant voor een andere methode, die beter aansluit bij de situatie.

Voorbereiding thuis

Wij vragen u vóór het onderzoek thuis de haren van uw kind te wassen. Gebruik daarna geen crème, vet, wax, gel of haarlak. Dit kan de geleiding tussen de elektroden en de hoofdhuid negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat het haar droog is als het onderzoek begint.

Medicijnen
Medicatie mag het kind op de dag van het onderzoek innemen. Wel vragen wij u een overzicht mee te brengen van de medicijnen die uw kind gebruikt of de laatste maand gebruikt heeft. Sommige medicijnen kunnen namelijk van invloed zijn op de prikkelactiviteit van de hersenen.

In het ziekenhuis

Locatie Helmond

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden 'Neurologen' op de begane grond. Meldt u zich bij de balie.

Het onderzoek

De laborant(e) van de afdeling neurofysiologie vraagt uw kind plaats te nemen in de onderzoeksstoel of op bed. De registratie van de hersenactiviteit vindt plaats met behulp van een soort badmuts op het hoofd. In deze badmuts zitten elektrodes, die tijdens het onderzoek de signalen registeren. Met een stompe naald brengt de laborant(e) onder de elektrodes een pasta aan. Ook wordt hiermee even op de hoofdhuid gekrabd. Dit duurt ongeveer 2 minuten en kan gevoelig zijn.

Bij baby's is het hoofdje soms nog te klein voor een muts. In dat geval worden de elektroden afzonderlijk op de huid van het hoofdje geplakt. Ook om beide polsen worden elektrodes aangebracht en uw kind krijgt een band om de borst.

De laborant(e) kan uw kind op een bepaald moment vragen gedurende een paar minuten te zuchten, de ogen te openen of te sluiten. Ook kan een lamp boven het hoofd gaan flitsen. Door deze opdrachten is het mogelijk verschillende hersenactiviteiten te meten.

Kleine kinderen vinden het E.E.G.-onderzoek meestal niet prettig. Door de vreemde omgeving en door de badmuts op hun hoofd zijn zij vaak wat angstig. Ook het aanbrengen van de elektrodes op het hoofd vinden kinderen vaak vervelend. De laborant(e) probeert uw kind tijdens het onderzoek gerust te stellen en af te leiden. Voor kleine kinderen is het soms moeilijk om goed stil te blijven zitten/liggen. Daarom is het mogelijk dat een ouder/verzorger een verhaaltje verteld tijdens de registratie. Ook muziek luisteren of naar een filmpje kijken via een smartphone mag tijdens het onderzoek. Wij raden u aan om een knuffel, voorleesboek, een flesje drinken en eventueel een schone luier mee te nemen.

In principe mag één van de ouders/verzorgers het kind tijdens het onderzoek begeleiden. Broertjes, zusjes en andere familieleden kunnen niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Duur onderzoek

Het onderzoek 45 minuten is het onderzoek afgelopen. Na afloop van het onderzoek worden de haren zo goed mogelijk schoongemaakt. Thuis kunt u gerust de haren van uw kind weer wassen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek heeft u een kort consult bij de neuroloog. Deze bekijkt of het E.E.G.-onderzoek technisch goed is verlopen. Als er problemen zijn die direct van belang zijn, dan zal de neuroloog contact opnemen met de kinderarts.

Uitslag

Het E.E.G. wordt achteraf volledig en op details beoordeeld door een neuroloog. De uitslag van het onderzoek en het verdere beleid wordt door de behandelend kinderarts met u besproken.

Verhinderd

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek Neurologie, telefoonnummer 0492 - 59 59 54.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer 0492 - 59 54 66.

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
NEU-40687
Laatst bewerkt: 25-6-2024