Bij een kijkoperatie (laparoscopie) wordt in principe hetzelfde gedaan als bij een ‘gewone’ operatie, alleen zonder daarvoor een grote wond in de buik te hoeven maken.
Allereerst worden een aantal kleine buisjes in de buik gebracht. Door één van de buisjes wordt een camera ingebracht, zodat de uroloog op een televisiescherm in de buik kan kijken. Door de andere buisjes worden instrumenten ingebracht waarmee wordt geopereerd en soms extra instrumenten om de operatie gemakkelijker te maken. De buik wordt vooraf opgeblazen met koolzuurgas. Dit is een onschadelijk gas en het is nodig de buik ‘op te blazen’ om zo meer ruimte te maken tussen de verschillende organen. Aan het einde van de ingreep wordt het koolzuurgas verwijderd.
De uroloog kan tijdens een kijkoperatie de details van het lichaam beter zien, omdat alles door de camera vergroot wordt. Hierdoor kan de operatie nauwkeuriger worden uitgevoerd, waardoor er minder bloedverlies is. Bovendien is er tijdens de ingreep minder narcosemiddel nodig. Door de kleine wondjes gaat het herstel over het algemeen sneller, is het ziekenhuisverblijf korter en zijn er minder pijnklachten. Door de kleine wondjes ontstaan er kleine littekens.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.