Actueel



Nieuw in Elkerliek: muziektherapie na beroerte

12 oktober 2023

Muziektherapie

Het wetenschappelijk bewijs is overduidelijk: als een patiënt die een beroerte heeft gehad één tot twee uur per dag naar zijn favoriete muziek luistert, is dat heel goed voor het herstel. Muziek prikkelt het brein en stimuleert de breinactiviteit. Bij het luisteren naar muziek zijn beide hersenhelften betrokken en worden er continu nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd. Geheugen, taalontwikkeling en motoriek hebben allemaal baat bij het luisteren naar muziek. Bovendien werkt het ontspannend. Redenen genoeg voor het Elkerliek om aan patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct op de afdeling neurologie vanaf 10 oktober muziektherapie aan te bieden.

Muziek als medicijn
“Al op de eerste of tweede dag van opname op onze Brain Care Unit, bieden we deze extra zorg aan,” zo vertelt Anita Meijel, senior verpleegkundige neurologie en initiatiefnemer van deze therapie. “Hoe eerder je ermee start, hoe groter het effect. Patiënten kunnen zelf of door hun mantelzorger een playlist met hun favoriete muziek laten samenstellen. Favoriete muziek is vaak muziek waar je in je jonge jaren naar geluisterd hebt, zo van je 15e tot 25e levensjaar. De soort muziek maakt niet uit, wel heeft muziek met zang de voorkeur omdat die het brein nóg meer prikkelt.” Verpleegkundige Anita heeft onlangs een HBO-studie naar complementaire zorg afgerond en het invoeren van muziektherapie op de afdeling neurologie is het resultaat. “Complementaire zorg is zorg waar geen medicijnen aan te pas komen”, licht Anita toe, “maar die wel bijdraagt aan herstel van een patiënt. Een ander voorbeeld van complementaire zorg is handmassage. Ook dat passen we weleens toe omdat bewezen is dat dat rustgevend werkt. Muziektherapie wilden we al eerder invoeren, maar corona gooide roet in het eten. We hebben intussen gewerkt aan volledige integratie van deze therapievorm in de zorg die we op onze afdeling bieden. Collega’s hebben scholing gehad en de protocollen zijn aangepast. Collega’s en specialisten zijn enthousiast.”

Ook thuis
Op 10 oktober krijgt de eerste patiënt deze muziektherapie aangeboden. “We hebben het natuurlijk ook met patiënten besproken en ze reageren allemaal verbaasd: helpt dat écht? Jazeker, het werkt echt. Je hebt er alleen een smartphone of tablet, playlist en een headset voor nodig. Patiënten en hun mantelzorgers vinden het heel fijn dat ze op deze manier ook zélf aan hun herstel kunnen werken. Tijdens de ziekenhuisopname maar ook daarna. We adviseren hen om dit twee maanden vol te houden.”

Zorgvernieuwing
Het Elkerliek is voortdurend gericht op zorgvernieuwing. Dat varieert van de inzet van bijvoorbeeld slimme pleisters die automatisch hartslag en temperatuur meten, van VR-brillen bij pijnbestrijding, het gebruik van de BeterDichtbij app en de oprichting van het Leefstijlloket. “Ook binnen de afdeling neurologie zijn we volop bezig met innovatie,” aldus afdelingsmanager Malolay Nawobi. “Daarbij vinden we het belangrijk dat een vernieuwing wetenschappelijk of in de praktijk bewezen is. Voor deze muziektherapie staat het onomstotelijk vast dat CVA-patiënten die muziek luisteren sneller en beter herstellen. Daarom hebben we dit in onze werkwijze opgenomen.” 

Meer nieuws