Actueel
15 december 2023
Het Elkerliek ziekenhuis is gestart met telemonitoring van patiënten met hartfalen. In januari gaan ook patiënten met hoge bloeddruk deze nieuwe vorm van zorg krijgen. Het is een combinatie van zorg in het ziekenhuis en thuis. Met een app op hun telefoon of laptop kunnen deze patiënten voortaan hun metingen doorgeven aan het ziekenhuis. Is alles goed, dan kan een patiënt gewoon zijn activiteiten ondernemen. En zo vol in het leven staan.
Hartfalen is een gezondheidsprobleem waarbij het hart minder goed pompt. Hierdoor zijn mensen bijvoorbeeld sneller moe of raken ze eerder kortademig. Ook is er een grotere kans op vocht vasthouden. De ziekte kan onvoorspelbaar verlopen. Daarom worden patiënten actief begeleid. Tot nu toe gebeurt dat vooral door fysieke controles op de hartfalenpoli en telefonisch contact, in samenwerking met alle cardiologen en eventueel in overleg met de huisarts.
“Met telemonitoring kunnen we op een veilige en betrouwbare manier patiënten op afstand volgen,” vertelt Milou Hartman, verpleegkundig specialist cardiologie. “Patiënten met hartfalen kunnen vanuit huis via een speciale app hun gegevens zoals gewicht, bloeddruk en hartslag doorsturen. De hartfalenpoli krijgt een melding als er opvallende zaken zijn en neemt, als het nodig is, contact op met de patiënt. We kunnen dan telefonisch de medicatie aanpassen om te voorkomen dat iemand zieker wordt. En in sommige gevallen laten we de patiënt toch even komen.”
Hartfalen en een gezonde leefstijl, lees: minder zout én vocht, horen heel erg bij elkaar. “We willen voorkomen dat patiënten vocht vasthouden en te laat behandeld worden,” vervolgt Milou. “Het eerste jaar na de diagnose hartfalen is het risico op een opname in het ziekenhuis groter. Met de app kan de patiënt zijn ziekte beter in de gaten houden. De app trekt voor de patiënt aan de bel als dat nodig is. Hiermee verwachten patiënten met klachten sneller behandelen en kunnen we opnames in het ziekenhuis voorkomen.”
Patiënt Henny gebruikt de app: “Ik hoef nu minder naar het ziekenhuis. Want via mijn telefoon geef ik informatie door over mijn gewicht en bloeddruk. Is alles goed, dan ga ik de dingen doen die ik wil doen. Ik kies ervoor om vol in het leven te staan. Dat kan ik en wil ik!” Kijk hieronder naar het verhaal van Henny (video).
De afdeling Interne geneeskunde van het Elkerliek zet de app in vanaf begin volgend jaar. “Ook patiënten met een hoge bloeddruk hebben voordelen bij telemonitoring,” legt internist-vasculair deskundige Marion Knippels uit. Hoge bloeddruk is een aandoening die vaak bestaat zonder klachten. “Het volgens afspraak meten van de bloeddruk kan de behandeling effectiever maken en stelt de patiënt daarnaast in staat controle op zijn bloeddruk te krijgen. De app helpt patiënten om de bloeddrukmeting thuis juist uit te voeren. Daardoor zijn afspraken op het spreekuur zinvoller. We hopen dat de behandeling sneller aanslaat en minder tijd vraagt van de patiënt.”
Marion: “Met telemonitoring krijgen de patiënt en de internist beter inzicht in het effect van de behandeling. En afspraken kunnen, in overleg, makkelijker op afstand plaatsvinden.” De app geeft de patiënt regelmatig korte berichtjes met informatie over bijvoorbeeld het ziektebeeld en bijbehorende leefstijladviezen. “En biedt de patiënt de mogelijkheid om de uitleg die we hebben gegeven in de spreekkamer nog een paar keer thuis te herhalen”, aldus specialist Knippels.
Per patiënt wordt gekeken welke vorm van contact op bepaalde momenten nodig is. Milou: “Door tijdig in te grijpen hoeft een patiënt minder vaak naar de polikliniek te komen én krijgt hij gerichte informatie. De zorg richten we anders in. Het contact krijgt een andere vorm. Voorop staat dat de patiënt nog steeds dezelfde kwaliteit zorg krijgt. Zorg op de juiste plek, dat willen we graag!”
Het ziekenhuis en zorgverzekeraar CZ werken samen aan diverse zorgvernieuwingsprojecten. Telemonitoring van patiënten met hartfalen of hoge bloedruk is een van deze projecten. Door de zorg anders en vooral slimmer in te richten, tillen we de zorg naar een hoger niveau. Bovendien houden we de zorg op deze manier voor iedereen toegankelijk en beschikbaar.
Meer weten? Kijk dan op www.elkerliek.nl/duurzamecoalitie
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.