Actueel
3 oktober 2022
Als verpleegkundige wil je eigenlijk het liefst de hele tijd weten hoe het met een patiënt gaat. Met de ‘slimme pleister’ waarmee het Elkerliek de afgelopen maanden een pilot heeft gedaan, is dat mogelijk. Dit technologische hulpmiddel biedt de mogelijkheid om de vitale functies van een patiënt continu in de gaten te houden. Belangrijkste doel is dat eventuele achteruitgang van een patiënt sneller gesignaleerd wordt, zodat we sneller kunnen ingrijpen. Daarmee kan bijvoorbeeld een opname op de intensive care voorkomen worden.
Verpleegkundige Kelly Kuijpers heeft inmiddels de nodige ervaring met deze ‘bijzondere pleister'. Zij vindt dit nieuwe technologische hulpmiddel veel toegevoegde waarde hebben.
Continue monitoring? Wat was dat ook al weer?
Kelly: “Kijk, ik heb hier een telefoon en daarop kan ik zien hoe het met een patiënt gaat. De patiënt krijgt de slimme pleister (een comfortabel klein plat blokje) op de borst geplakt die drie vitale functies meet. Ik kan de ademhaling, hartslag en temperatuur in de gaten houden van meerdere patiënten tegelijk. Gaat de patiënt achteruit, dan krijgen wij een seintje en komen we direct in actie. Voorheen werden de waardes in de nacht in principe niet gemeten. Dit deden we alleen als er aanleiding voor was. Maar toch is dat best een lange periode waarin een patiënt achteruit zou kunnen gaan. Nu meten we continue. Door de slimme pleister merk ik het meteen als er een bepaalde waarde afwijkt. Vertrouw ik het niet, dan maak ik de patiënt wakker en gaan we verder onderzoeken.”
Wat merkt de patiënt van continue monitoring?
Kelly: “Eigenlijk niks. Als een patiënt op de afdeling komt na een operatie dan wordt er een pleister op de borst geplakt. Ik hoor terug dat die pleister comfortabel zit, een patiënt merkt het amper. Het grote voordeel is dat we hiermee een patiënt continue in de gaten kunnen houden, zonder dat dit onaangenaam of ‘storend’ is voor de patiënt.”
Ben jij tevreden met deze nieuwe manier van werken?
Kelly: “Ik vind het heel prettig werken. Het geeft ook rust en vertrouwen dat je achteruitgang van een patiënt snel opmerkt. Je kunt eerder behandelen, waardoor patiënten ook beter herstellen. Ze kunnen hierdoor soms zelfs eerder naar huis. En je kunt meerdere mensen tegelijk in de gaten houden.”
Dus continue monitoring is een blijvertje wat jou betreft?
Kelly: “Zeker. Het is de bedoeling dat we in de toekomst patiënten ook zo’n slimme pleister mee naar huis gaan geven. Zo kunnen wij ze thuis in de gaten houden en hoeven ze minder lang in het ziekenhuis te blijven. Mooi dat we bij het Elkerliek dit soort nieuwe technologie inzetten en testen.”
Het Elkerliek en zorgverzekeraar CZ werken met elkaar samen aan diverse zorgvernieuwingsprojecten. De proef met continue monitoring is een van deze projecten. Door de zorg anders en vooral slimmer in te richten, tillen we de zorg naar een hoger niveau. Bovendien houden we de zorg op deze manier voor iedereen toegankelijk en beschikbaar.
Meer weten? Kijk dan op www.elkerliek.nl/duurzamecoalitie
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.