Actueel
5 december 2019
Sinds mei van dit jaar gaan patiënten met darmkanker na de diagnose aan de slag om fitter de operatie in te gaan. ‘Better in, better out’, is de overtuiging bij dit programma ERAS 2.0. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery.
Veel disciplines werken in ERAS 2.0 samen om de patiënt te ondersteunen die zelf een heel actieve rol heeft. Vóór de operatie verbetert de patiënt zijn lichamelijke conditie door actief te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Als dat nodig is, krijgt de patiënt hulp van de stoppen met roken poli, de diëtist werkt aan een optimale voedingstoestand en geestelijke verzorging biedt mentale coaching. Ná de operatie komt de patiënt zo snel mogelijk weer uit bed. Met beweging, extra aandacht voor voeding en mentale begeleiding laten we de patiënt in een zo goed mogelijke conditie naar huis laten gaan.
Chirurg: ‘Ongekend, patiënten al na paar dagen naar huis’
‘Het is een grote verandering in aanpak. Je ziet dat patiënten zich veel bewuster zijn van hun conditie. Daardoor komen ze veel sterker, veel krachtiger uit de operatie’, vertelt chirurg Johannes Wegdam. ‘Een aantal patiënten ging na een paar dagen al naar huis, dat is ongekend. Tien jaar geleden was dat nog twee weken. Dat hadden we al gehalveerd, maar nu nog een keer tot gemiddeld 3 dagen na de OK-dag. Het is mooi om te zien dat patiënten zo actief meewerken. En dat ze zelfs zeggen: “Waarom ben ik niet eerder gaan sporten?” Ik heb nooit eerder zo sterk gemerkt dat patiënten zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor hun herstel.’
Verpleegkundige: ‘Vaak even wennen, maar dan willen patiënten er echt voor gaan’
‘Patiënten moeten vaak even aan het idee wennen dat ze niet meteen geopereerd worden. Ze willen vaak het liefst zo snel mogelijk onder het mes en snappen de meerwaarde van de voorbereiding niet altijd meteen, dat ze zelf eerst aan de slag moeten’, zegt verpleegkundige Mirjam van Berkom. 'Als ze die knop eenmaal om hebben gezet, willen ze er ook echt voor gaan. Het is mooi om te zien als patiënten elkaar in de wachtkamer aanspreken met “Hé fietsmaatje!”.
Patiënte: ‘Fitter worden voor operatie hielp me echt bij snel herstel’
‘Nadat ik in maart van dit jaar een darmonderzoek had, kreeg ik het slechte nieuws te horen: darmkanker. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen, maar ik moest wel geopereerd worden’, vertelt de 84-jarige Annie Gruijters-Kuppen uit Aarle-Rixtel.
Ik voelde me op dat moment nog vrij fit. Ik was wel sneller moe dan voorheen. De dokter vertelde me dat het beter was om nog voor de operatie een aantal kilo’s af te vallen. En ondanks mijn vermoeidheid, wilde hij toch graag dat ik wat meer ging sporten om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Dat heb ik gedaan. Ik ben met een diëtiste aan de slag gegaan, ging twee keer per week naar de fysiotherapeut om te trainen en ik ging ook door met mijn wekelijkse zwemoefeningen.
Toen de operatie eind mei plaatsvond voelde ik me inderdaad fit. De operatie verliep goed en het lijkt er nu op dat ik helemaal schoon ben. Na de operatie ben ik doorgegaan met alle oefeningen. Ik ben inmiddels tien kilo afgevallen en voel me fit. Nog zes te gaan, als het aan mij ligt. Ik mocht na de operatie snel mijn bed weer uit en ik was na drie dagen alweer thuis.'
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.