logo

Symptoombestrijding en palliatieve zorg



Het Elkerliek ziekenhuis beschikt over een team dat gespecialiseerd is in symptoombestrijding en palliatieve zorg. Met deze ondersteunende behandeling willen we uw kwaliteit van leven verbeteren of zo goed mogelijk behouden. 

Wat is symptoombestrijding en palliatieve zorg?

Palliatief betekent: verzachtend. Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor patiënten in de laatste levensfase (terminale zorg), of met een ongeneeslijke, kwaadaardige aandoening. Maar palliatieve zorg begint al eerder, namelijk op het moment dat duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is. Symptoombestrijding en palliatieve zorg kan ook waardevol zijn en ingezet worden voor mensen met andere vormen van ongeneeslijke ziekten, zoals COPD, dementie, hersenbloeding, Parkinson, ALS of hartfalen.

De behandeling en zorg in de palliatieve fase is vooral gericht op het verminderen van uw klachten (symptomen) en ondersteuning bij problemen die zich in deze periode (mogelijk) kunnen voordoen. Kwaliteit van leven is het uitgangspunt van uw behandeling. Symptoombestrijding en palliatieve zorg gaat verder dan de lichamelijke aspecten van de ziekte en behandeling. Ook het proces van verwerken, uw leven aanpassen aan de ziekte en zingevingsvraagstukken verdienen aandacht en begeleiding. Dit om u en uw naasten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in deze moeilijke periode van uw leven.

Symptoombestrijding en palliatieve zorg kan op elk gewenst moment tijdens het ziekteproces worden ingezet, ook terwijl u behandelingen ondergaat zoals chemo-, hormoon-, immuno-, doelgerichte therapie, bestraling of een chirurgische ingreep. De duur van de palliatieve fase verschilt per patiënt en ziekte. Dit kan variëren van enkele weken tot soms meerdere jaren. 

Wat kan het team voor u betekenen?

  • Behandeling en ondersteuning bij lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld pijn, kortademigheid, misselijkheid, obstipatie en vermoeidheid.
  • Behandeling en ondersteuning bij psychosociale klachten, zoals angst of somberheid.
  • Ondersteuning en begeleiding van uw naasten.
  • Ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals afzien, starten, doorgaan of stoppen met behandelen.
  • Ondersteuning bij levens- en zingevingsvragen zoals: wat is voor mij nu belangrijk of hoe afscheid te nemen van het leven?
  • Informatie verstrekken over zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, thuiszorg, hospice voorzieningen of andere instellingen in de regio. Dit in samenwerking met het nazorgteam.
  • Uitleg en informatie geven over specifieke onderwerpen zoals, het natuurlijke stervensproces, palliatieve sedatie en euthanasie.
  • Ondersteuning bij het naderend einde van het leven, waardig sterven, rouw en verdriet.

Team symptoombestrijding en Palliatieve zorg Het team bestaat uit:

  • Drs. Maaike Veldhuizen- arts symptoombestrijding en palliatieve zorg;
  • Dr. Wai Yee Lam- longarts/arts symptoombestrijding en palliatieve zorg;
  • Ingrid van Asseldonk- verpleegkundig specialist symptoombestrijding en palliatieve zorg;
  • Suzan van de Wouw- verpleegkundig specialist symptoombestrijding en palliatieve zorg;
  • Mascha van Dommelen- casemanager oncologie en palliatieve zorg.               

Het team werkt nauw samen met uw specialist en andere disciplines. U kunt hierbij denken aan uw huisarts, een geestelijk verzorger, het nazorgteam, het pijnteam, medisch maatschappelijk werker, psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut, ergotherapeut. 

Het team heeft een adviserende én behandelende rol. Uw specialist blijft de hoofdbehandelaar en blijft daarmee verantwoordelijk voor uw behandeling en begeleiding. Het team symptoombestrijding en palliatieve zorg is hierop aanvullend.

Hoe komt u in contact?

Via uw behandelend specialist of uw huisarts, kan het team symptoombestrijding en palliatieve zorg ingeschakeld worden. Wanneer u in het ziekenhuis verblijft wordt u bezocht door het team, wanneer u thuis bent kan er een afspraak op de polikliniek gemaakt worden of er vindt een huisbezoek plaats. De gesprekken worden meestal in aanwezigheid van een partner en/of een familielid gevoerd (tenzij niet gewenst).

Team symptoombestrijding en palliatieve zorg is bereikbaar via polikliniek Oncologie.

Meer informatie

Kijk op overpalliatievezorg.nl  voor meer informatie.

Contact


Team symptoombestrijding en palliatieve zorg

T: 0492 – 59 59 47 
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
PAL-56979
Laatst bewerkt: 26-9-2024